RTVS
StoryEditor

Krištáľové krídlo ocenilo tucet najvýznamnejších osobností Slovenska

30.01.2017, 10:59
Autor:
hrnhrn
V jubilejnom 20-tom ročníku bolo nominovaných 28 najvýznamnejších osobností uplynulého roka.

V nedeľu 29. januára ocenila odborná porota už po 20-krát výnimočné osobnosti kultúrnej, vedeckej, hospodárskej i umeleckej sféry. O nových laureátoch ocenenia rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla, nominovaných bolo celkom 28 osobností.

O prestížne ocenenie sa uchádzali napríklad huslista Dalibor Karvay, speváčka Celeste Buckingham, športovci  Ladislav a Peter Škantárovci a ďalší. „Medzi nominovanými je čoraz viac úspešných mladých ľudí. Teší ma to, pretože Krištáľové krídlo nie je len ocenením celoživotného diela, ale v prvom rade vyzdvihuje konkrétny počin za daný rok,“ uviedla autorka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.

Galavečerom v Slovenskom národnom divadle sprevádzali herci Helena Krajčiová a Marián Mitaš, priamy prenos odvysielala Jednotka. Sošky v desiatich kategóriách jubilejného ročníka Krištáľového krídla si odniesli tieto osobnosti:

Ocenenie v kategórii Filantropia získal len 15-ročný Ondrej Vrábel, autor neziskového projektu tzv. Pinf hier pre deti s mentálnym postihnutím.

V kategórii Hospodárstvo si ocenenie odniesol Štefan Máj, generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne. Bankár a zároveň úspešný športovec prispel  k pozitívnym hospodárskym výsledkom banky, vďaka čomu Slovenská sporiteľňa získala v roku 2016 už piatykrát za sebou ocenenie Trend Top Banka roka. Štefan Máj sa súčasne stal aj Bankárom roka.

V kategórii Hudba získal ocenenie vynikajúci slovenský huslista Dalibor Karvay. V kategórii Rock Pop Jazz si odniesol sošku Igor Timko, zakladateľ a líder skupiny No Name. Ocenenie mu priniesol najnovší album S láskou, ktorý SOZA ocenila ako najúspešnejší album roku 2016.

V kategórii Publicistika a literatúra získal ocenenie básnik, prozaik a autor literatúry pre deti a mládež Daniel Hevier, ktorý minulý rok vydal knihu Tajné dejiny bielej kaligrafie.

V kategórii Šport získali sošku bratranci Ladislav a Peter Škantárovci, zlatí olympionici z Rio de Janeiro vo vodnom slalome v kategórii C2. Ocenenie im odovzdal Matej Tóth, olympijský šampión v chôdzi na 50 km a Športovec roka 2016.

Za oblasť Medicíny a vedy si ocenenie odniesol špičkový onkológ a vedec Michal Mego, ktorý ako prvý popísal nový podtyp cirkulujúcich nádorových buniek odolných voči chemoterapii. V kategórii Výtvarné umenie ocenila porota výtvarníka Pala Macha.

V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie si sošku odniesla herečka Zuzana Mauréry za výnimočný herecký výkon vo filme Učiteľka.

Hudobník Marián Varga a filantrop Andrej Glatz si prevzali mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla.

Marián Varga je jednou z najoriginálnejších osobností slovenskej hudobnej kultúry. Na hudobnú scénu vstúpil v 60. rokoch. V skupine Prúdy a neskôr v Collegium Musicum priniesol originalitu a novátorstvo v slovenskej populárnej hudbe.

Andrej Glatz je manažér jednej z najúspešnejších automobilových značiek na Slovensku. Okrem toho je aj úspešný športovec, ktorý za 35 rokov súťažného športového zápolenia v slovenskej reprezentácii dosiahol súhrn víťazstiev, aký doposiaľ nikto neprekonal.

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Za 20 rokov Krištáľového krídla bolo nominovaných viac ako 600 osobností, 202 ocenených najvýznamnejších osobností Slovenska vo výbere viac ako 120 porotcov.

01 - Modified: 2020-11-18 09:13:59 - Feat.: - Title: Poznáme nominácie na prestížne ocenenie Krištáľové krídlo 02 - Modified: 2017-09-13 09:13:14 - Feat.: - Title: Krištáľové krídlo opäť hľadá výnimočné osobnosti na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:25