StoryEditor

Týždeň v médiách: Čo má spoločné smutný Danko s oranžovým tupé a premiérom Ficom?

12.02.2017, 07:53

Týždeň bez Danka, Trumpa, a sem-tam Fica akoby ani nebol. V uplynulých dňoch všetci traja rezonovali spoločne, v téme týkajúcej sa RTVS – Rozhlasu a televízie Slovenska.

Predseda parlamentu Andrej Danko odovzdával dekréty o zvolení do Rady RTVS. Využil pritom možnosť a opäť sa rozhovoril o svojich predstavách o verejnoprávnej televízii a o stále aktuálnom šéfovi Mikovi. V prvom rade poznamenal, že je smutný, keď vidí prázdnu budovu RTVS, keď sa potláča vlastná produkcia a výroba.

Ale zas má Danko pravdu, keď hovorí, že RTVS je financovaná občanmi, verejnoprávny charakter je teda zrejmý. Dobrý postreh! Na druhej strane sa nebráni debate, aby RTVS bola financovaná len zo štátneho rozpočtu. Pri vyjadrení: „Lebo každé euro ušetrené občanovi je len plusom,“ iste stislo nejednému Slovákovi od šťastia srdiečko.  

Veru, ťažké sú toto dišputy na tému financovania RTVS.  Ale povedzme si úprimne, že v tomto prípade to asi nie je jedno, či občanovi vezmeme z ľavého vrecka v podobe koncesií alebo z pravého v podobe dane.  

Ak by bola verejnoprávna televízia a rozhlas financovaná štátom, bez koncesií, odpadli by „tanečky“ okolo politických diskusií.  Zrejme by sa už ani Rada RTVS nezaoberala Sobotnými dialógmi Braňa Dobšinského, ktoré sa týkali rozhovoru s premiérom Robertom Ficom a diskusii o víťazovi prezidentských volieb. Zrejme by mal moderátor menej starostí s tým, ako vyrieši dramaturgiu a obsah relácie. Zrejme by sme už nepočuli vetu „Sme v krčme, alebo kde sme my dvaja? Nie sme tu na rovnakej úrovni.

Braňo Dobšinský pochybil ešte raz.  O novom prezidentovi Ameriky hovoril ako o „oranžovom tupé“. Toto ale čo toto bolo Braňo si urobil! Donald Trump ako oranžové tupé! Emócie v tomto prípade mali ísť bokom. Ani to nebolo na mieste, ani to nebolo vtipné. Opakovaný vtip o tupé či "tupelovi" nie je už vtipom.

Zas na druhej strane úplne rozumiem, prečo sa satirické aktivity médií snažia niektorí politici tlmiť.  Na druhej strane, viete si predstaviť, že by dnes nejaká televízia odvysielala toto:

My sa bavíme takto:

Alebo aj na "východniarsku nôtu". Video sa stalo tento týždeň hitom sociálnych sietí.

Pre politikov neškodné, apolitické a pre nás ľudí?  To je jedno. Komu na tom záleží predsa?

A na záver malá predpoveď toho, čo nás čaká budúci týždeň: Bude to romantický týždeň.

TV Markíza

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:13