TV Nova
StoryEditor

Menší poskytovatelia televíznych služieb: České stanice vypneme, ale musia tak urobiť aj veľkí operátori

17.02.2017, 13:21
Autor:
(pš)(pš)
Stanice skupiny Nova by od 1. marca nemali byť v ponuke distribútorov.

Skupina Nova tento týždeň informovala o tom, že od 1. marca by malo dôjsť k vypnutiu jej neoprávnene šírených staníc v balíkoch distribútorov. Ide o stanice TV Nova, Nova Cinema, Nova 2 (kedysi SMÍCHOV), Nova Action (kedysi FANDA) a Nova Gold (kedysi TELKA). Náhradou za tieto stanice sa pre divákov má stať stanica Nova International. Skupina Nova rozhodnutie oznámila všetkým distribútorom, káblovým, satelitným aj plateným televíziám.

Vypnutím českých staníc z balíkov distribútorov by sa mal zavŕšiť proces nepovoleného šírenia českých staníc na Slovensku. Podľa Andreja Holováča zo spoločnosti Kabelko, ktorá poskytuje káblovú televíziu v Bardejove, hovorí, že požiadavku bude ich spoločnosť akceptovať. „Nie sme v pozícii, kedy by sme si mohli vyberať.“  

Holováč tvrdí, že niektoré stanice skupiny Nova už vypli a nevysielajú ich. „Čo sa týka stanice Prima, tam sa budú riadiť odporúčaniami Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie (SAKT), ktorej je Kabelko členom.“ Andrej Holováč tvrdí, že nie je ich zámerom nerešpektovať pravidlá vysielateľov, na druhej strane však prízvukuje, že by bolo veľmi korektné, aby túto zmenu urobili aj veľkí operátori. „Mohlo by sa stať, že zákazníci by mohli migrovať v domnení lepších podmienok a najmä zachovania českých staníc. A pre menších poskytovateľov by tento fakt mohol byť rovnako likvidačný ako prípadný súdny spor s vysielateľom.

Podľa Petra Gajdošíka zo spoločnosti Golemtech na západnom Slovensku v okolí Trnavy je vypnutie českých staníc z balíkov distribútorov najväčší zlom v celej histórii poskytovania takýchto služieb vôbec. „Myslím, že pre zákazníkov to bude katastrofa – zrazu nebudú mať niečo, na čo boli roky zvyknutí.“ Gajdošík vidí problém aj v tom, že svojim zákazníkom nevie ponúknuť adekvátnu náhradu. „Jedna stanica nedokáže podľa neho adekvátne nahradiť skupinu staníc, na ktorú boli zákazníci doteraz zvyknutí. Ale čo máme robiť? Musíme sa prispôsobiť a stanice z ponuky vypnúť.

Peter Horák zástupca riaditeľa sekcie nových médií a diverzifikácie skupiny Nova hovorí o tom, že pokiaľ niektorý z operátorov nevypne 1. marca 2017 neoprávnene šírenú stanicu skupiny Nova, je skupina pripravená okamžite použiť všetky dostupné právne prostriedky. „Budeme požadovať okamžitý zákaz šírenia a súčasne náhradu škody za uplynulé obdobie. V podobných prípadoch nám už slovenské súdy dali rýchlo a jednoznačne za pravdu.

Podobný názor má aj skupina Prima, tá pre zákazníkov od 23.januára spustila stanicu Prima Plus, náhradou za stanicu Prima. Ostatné stanice v ponuke zatiaľ ponecháva.

Stratégie sa téme budú venovať, oslovili sme veľkých trhových distribútorov.

01 - Modified: 2017-02-21 10:15:21 - Feat.: - Title: Nova spolupracuje s detektívnou a advokátskou kanceláriou na Slovensku. Chce zastaviť neoprávnené šírenie staníc
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:40