StoryEditor

Týždeň v médiách: Kde bude bývať náš premiér a čo všetko prezradili maily manažmentu TV JOJ?

18.02.2017, 11:06
A dokedy nás budú baviť politické reči o neverejnoprávnej verejnoprávnej televízii?

Čo sa udialo tento týždeň v slovenských médiách? Bolo toho celkom dosť. A boli to samé silné reči, alebo  aj maily. Tentoraz hlava-nehlava na adresu viacerých médií počnúc verejnoprávnou televíziou, cez najčítanejší týždenník, čo-to sme sa dozvedeli aj z prezradenej mailovej komunikácie manažmentu televízie JOJ. Na jednej strane veľa, na druhej zasa nič výnimočné  - reči, reči, reči a zasa  prázdne reči.

Ale pekne po poriadku. Voľby nového riaditeľa RTVS sa blížia a zdá sa, že sa v médiách premelie veľa reakcií na adresu RTVS. Sú politici, ktorí majú od minulého roka jasnú predstavu, že Dvojbodka nie sú Slováci a už vôbec nie tí, ktorí sledujú verejnoprávnu televíziu. V Andrejovi Dankovi vyvoláva RTVS smutnú emóciu. Na rozdiel od Roberta Fica, ktorý  je ďaleko nad emóciami. V relácii u Braňa Závodského sa snažil jasne sformulovať výčitku smerom k RTVS: "má ďaleko k verejnoprávnosti". Asi nebol problém u moderátora, ten to pochopil, ale keďže verejnoprávnosť má niekoľko odtieňov, chcel sa uistiť, či Fico nepodporí Václava Miku v kandidatúre. Dozvedel sa jedine: "To je váš výklad!" Neskôr sa do tejto debaty snažil teleportovať  Richard Sulík, ktorý všetkých ubezpečil, že SaS sa zapojí do diskusie týkajúcej sa voľby nového generálneho riaditeľa RTVS a bude tvrdým kritikom všetkých snáh dosadiť do jej čela submisívnu figúrku." Do júna budeme všetci počúvať plus mínus to isté.

Myslíte, že Sulíka niekto bral vážne? Veci sa diali rýchlo. Fica v tom čase dávno nezaujímala RTVS. Už štylizoval slová pre šéfredaktorku Plus 7 dní: "Klamstvá, polopravdy, neodôvodnené moralizovanie a očividné zvýhodňovanie iných politikov sú prirodzenou súčasťou arzenálu Vašej redakcie," pripomínal šéfredaktorke Plus 7 dní. A tiež jej pripomenul, že ak nevytiahne presný opis rozhovoru z Gorily, bude ich považovať za dokonalé penťácke slúžky. Plus 7 dní  zatiaľ nevytiahla prepis rozhovoru, zato pluska.sk a denník Plus jeden deň, patriace do portfólia tej istej firmy ako Plus 7 dní, vytiahli arzenál príspevkov na tému Fico.

Vo štvrtok na webe:

Pluska.sk

V sobotu exkluzívny rozhovor, v ktorom sa prvýkrát dozvedáme o novom bývaní nášho premiéra: pluska.sk

​V ten istý deň titulka Plus jeden deň:

Plus jeden deň

A v nedeľu na webe pluska.sk:

Pluska.sk

​​Tak ale zasa stojí za povšimnutie, že kým Robert Fico dnes píše listy, ktoré zverejňuje v špeciálnych tlačových správach TASR, Donald Trump to vybaví úplne inak:

Twitter

​A je tiež pravda, že výsledok je v tomto prípade úplne rovnaký. Politici na jednej strane bariéry, médiá, ktoré klamú na strane druhej. Takúto komunikáciu s politikmi si všimol aj austrálsky premiér, ktorý len pripomenul výrok Winstona Churchilla:  "Politici, ktorí sa sťažujú na médiá sú ako námorníci, ktorí sa sťažujú na more."

Ale poďme ďalej. Veľká vec sa stala v televízii JOJ. Unikla mailová komunikácia manažmentu. Čo? Čo? Čo tam bolo? Najskôr to vyzeralo, že konečne zistíme, minimálne to, koľko PRESNE JOJ-ku stála produkcia ich vlastnej tvorby, alebo niečo aj viac pikantnejšie. Ale  čo sme sa reálne dozvedeli? Opäť raz zopár veľmi dôležitých právd:

1. Že medzi sebou komunikujú aj mailom.

2. Že maily používajú aj na komunikáciu s externým prostredím.

3. Že maily majú pracovný charakter.

Čo sme sa nedozvedeli z mailovej komunikácie manažmentu televízie JOJ?

1. Prečo šéf televízie posiela iba jeden-dva maily denne?

2. Mailovú adresu Ivana Jakaboviča.

3. Kedy sa šéf televízie chystá na pivo...

Na to, že má ísť o dôležité výpovede na tému ako  fungujú naše najväčšie a najmienkotvornejšie média, je to celkom úbohé. Výpovedná hodnota zverejnených mailov manažmentu televízie JOJ, ktoré boli zaslané do redakcií má takú výpovednú hodnotu ako veta: Moja mama varí každú nedeľu obed. To omnoho väčšiu výpovednú hodnotu má upozornenie: maily budú na našej stránke pribúdať postupne, nakoľko ich unikli tisícky a spracovávame ich v súlade so zásadami Wikilieaks. Alebo inak: no! no! no!  "big brother"  vie ďaleko viac. Schválne, čo myslíte, dostane sa do médií aj ten zvyšok? 

A ešte bodka na záver, ktorá sa objavila v špeciálnom valentínskom vydaní denníka:

archív

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:35