StoryEditor

Rozdali sa Michelinské hviezdy. Do klubu najlepších postúpil jediný nováčik

24.02.2017, 14:33
Autor:
DaHDaH
Pozrite si, ktoré reštaurácie vo Francúzsku najviac zaujali Michelinských komisárov.

Aktuálne vydanie Michelin Guide to France 2017 obsahuje spolu 616 reštaurácií, čo je o 16 podnikov viac ako vlani. Komisári tento rok udelili až 70 nových hviezd. Naopak o jednu alebo viac hviezd prišlo 52 reštaurácií.

Zberateľ kuchárskych "Oscarov"

Troma hviezdami, čo je najvyšší počet, sa môže pochváliť 27 podnikov. Do spoločnosti najlepších z najlepších sa tento rok prebojoval jediný „nováčik,“ reštaurácia Le 1947 v luxusnom hoteli Cheval Blanc v alpskom lyžiarskom stredisku Courchevel.

Kuchyni šéfuje Yannick Alléno, ktorý má na svojom konte už niekoľko Michelinov. Prvú hviezdu získal v roku 1999. Bez povšimnutia neostala ani jeho kuchyňa v Le Meurice, ktorú komisári v roku 2003 ocenili 2 hviezdami, v roku 2007 k nim pribudla tretia. S Le Meurice sa Alléno rozlúčil v roku 2013 po 10-ročnej spolupráci. O rok neskôr prevzal parížsky Pavillon Ledoyen, pre ktorý získal ďalšie 3 hviezdy. Menu hviezdneho šéfkuchára si môžete vychutnať v cene od 127 to 450 eur.

Tucet reštaurácií s ďalšou hviezdou

K jednej hviezde si tento rok pripísalo ďalšiu spolu 12 reštaurácií. Medzi inými napríklad reštaurácia Le Clarence luxusného parížskeho hotela Dillon. Kreatívny šéfkuchár Christophe Pelé dal tradičnej francúzskej Haute Cuisine nový moderný look, čo neostalo bez povšimnutia Michelinských komisárov. Za trojchodové menu v Le Clarence zaplatíte 65 eur.

Na predposledný stupienok kulinárskeho Olympu posunul reštauráciu La Table de L’Espadon parížskeho hotela Ritz šéfkuchár Nicolas Sale. V trojchodová večera v štýle haute cuisine stojí v jednom za najslávnejších hotelov Paríža 120 eur.

Do klubu najlepších sa prebojovala aj žena

Jednu hviezdu má v aktuálnom vydaní francúzskeho bedekra na svojom konte 12 nových podnikov. Spolu ich je 57. Do klubu nováčikov, ocenených jednou hviezdou, sa tento rok prebojoval aj podnik Auberge de la Reine Jeanne v mestečku Saint Rémy v Provence. Šéfuje mu jediná žena medzi nováčikmi, Fanny Rey. Ani tu neplatí, že čo je dobré, musí byť zákonite aj drahé. Ceny za hlavné menu sa v Auberge de la Reine Jeanne pohybujú v rozpätí od 38 do 40 eur.

Význam Michelinovej hviezdy

Stala sa vstupenkou medzi 1500 najlepších reštaurácií na svete. Na hodnotenie využíva 1 až 3 hviezdy. Hviezdu nezíska len kuchár, ale reštaurácia ako celok. Najesť sa v trojhviezdičkovej reštaurácii znamená gastronomický zážitok.

Značenie sa obohatilo o rôzne ďalšie symboly – hrozná znamenajú zaujímavý výber vína, mince znamenajú kvalitu za nízku cenu, jeden príbor znamená „príjemnú reštauráciu“ a 5 príborov „luxusnú reštauráciu“.

André Michelin bol vlastník známej značky pneumatík a v roku 1900 vydal dnes už legendárneho Sprievodcu Michelin ako pomocníka pre motoristov. Jednoducho im mal poradiť, kde sa môžu dobre najesť. Postupne sa však z neho stal najrešpektovanejší kulinársky sprievodca na svete. Mnohé reštaurácie majú celú filozofiu postavenú len na tom, aby získali hviezdy a aby si ich udržali.

01 - Modified: 2017-02-23 12:06:31 - Feat.: 0 - Title: V Česku vyberali najlepšie pivá. A slovenské prevalcovali kategóriu radlerov 02 - Modified: 2017-02-23 12:54:14 - Feat.: 0 - Title: Toto sú TOP kuriozity na Airbnb. Aj na Slovensku sa službe darí
01 - Modified: 2017-02-24 14:48:46 - Feat.: - Title: Francúzske bistro omylom získalo Michelina. Teraz nezvláda nápor hostí
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 14:42