Warren Beatty drží kartičku s menom pre držiteľa Najlepšej snímky, ktorú dostal "Moonlight," po tom ako chybne odovzdal cenu snímke "La La Land".REUTERS/Lucy Nicholson
StoryEditor

Najväčší trapas v histórii Oscarov. Kto podal slávnemu hercovi zlú obálku?

27.02.2017, 10:33
Autor:
(pš)(pš)
Za najlepší film roka vyhlásili v priamom prenose La La Land, neskôr chybu napravili. Soška nakoniec putovala tvorcom Moonlightu.

Kategóriu najlepší film roka na 89. ročníku udeľovania Oscarov vyhlasovali herečka Faye Dunawayovej spolu s hercom a režisérom Warrenom Beattym.

Warren Beatty v priamom prenose išiel prečítať víťaza, pričom zrazu sa zastavil, akoby si nebol istý, či vidí správne. Obálku predostrel pred Faye Dunawayovú, ktorá oznámila: "La La Land!" Podľa portálu hollywoodreporter.com manažér zo štábu okamžite zareagoval na chybu: "To je zlá obálka!  Je to Moonlight!" To, čo sa v tom čase dialo na pódiu, nemožno nazvať nijak inak iba bezprecedentnou udalosťou v histórii Oscara.

Ako pri každej vyhlásenej kategórii, aj pri najlepšom filme, sa na pódium hrnuli tvorcovia snímky La La Land - a začali ďakovať. Medzi ďakujúcimi už bolo vidieť ľudí zo štábu, ktorí hľadali správnu obálku s titulom najlepšieho filmu. Nikto však nevedel, o čo ide. Podľa producenta snímky La La Land Jordana Horowitza, sa zrazu vedľa neho objavila obálka, kde bolo jasne napísané, že filmom roka sa stal Moonlight. "Musel som chopiť situáciu do vlastných rúk", povedal producent.

Jordan Horowitz zobral obálku a do mikrofónu povedal: "Bol to omyl. Moonlight, získali ste ocenenie za najlepší film. To nie je vtip." Neexistovalo žiadne vysvetlenie, prečo Beatty dostal do rúk obálku s menom najlepšej herečky z La La Landu Emmy Stone.

Niekoľko hodín po udeľovaní ocenení Akadémia vydala vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlnila všetkým zúčastneným a potvrdila, prečo sa stal omyl v priamom prenose. Do rúk odovzdávajúcim sa dostala nesprávna obálka s menom víťaznej herečky v hlavnej úlohe. Keď organizátori zistili, že sa stala chyba, okamžite sa ju snažili napraviť.

 "Úprimne sa ospravedlňujeme (tvorcom snímok) Moonlight, La La Land, Warrenovi Beattymu, Faye Dunawayovej a divákom za omyl pri vyhlasovaní najlepšej snímky. Moderátori omylom dostali obálku z inej kategórie a chyba bola rýchlo opravená. Zisťujeme, ako sa to mohlo stať, a hlboko sa ospravedlňujeme. Oceňujeme šarm, s ktorým menovaní, filmová akadémia, (televízia) ABC a (moderátor) Jimmy Kimmel situáciu zvládli, "stojí v ospravedlnení spoločnosti PwC.

Telegraph vysvetľuje  ako sa dostala do rúk Warrena Beatyho nesprávna obálka  s kategóriou, ktorá bola vyhlásená predtým. Po oboch stranách pódia stoja vždy auditori s Pwc, na každej strane jeden. Obaja majú pripravené kožené tašky označené logom PwC s obálkami. Moderátorom sa prideľujú podľa toho, z ktorej strany prichádzajú na pódium. Prax je osvedčená a slúži na to, aby mal večer rýchly a hladký spád. Beattymu sa tak dostala do ruky  zjavne karta, ktorá bola určená pre vyhlasovanie predošlej kategórie najlepšej herečky.

Podobný prípad s chybným vyhlásením víťaza nie je ojedinelý. Odohral sa napríklad aj na slávnostnom ceremoniáli v decembri 2015 pri finálovom večeri Miss Universe. Moderátor súťaže Steve Harvey najprv chybne vyhlásil za novú Miss Kolumbijčanku Ariadnu Gutiérrezovú. Potom ale musel priznať, že došlo k omylu, a ako víťazku vymenoval Filipínku s nemeckými koreňmi Piu Alonzovú Wurtzbachovú.

V septembri 2010 stihla Kelsey Martinovichová, chybne ohlásená víťazka austrálskej televíznej reality show Australia 's Next Top Model, predniesť aj ďakovnú reč. Krátko potom však moderátorka šou Sarah Murdochová s ospravedlnením oznámila iné meno. Skutočnou víťazkou, o ktorej v hlasovaní rozhodli televízni diváci, sa tak stala Amanda Wareová.

Zmätky pri vyhlasovaní víťazov zasiahli v minulosti aj udeľovanie francúzskych hudobných cien NRJ Awards. V roku 2010 bola omylom vyhlásená ako najlepšia zahraničná kapela americká skupina Black Eyed Peas. Pri ceremoniáli však vyšlo najavo, že cenu mala dostať nemecká skupina Tokio Hotel. Rovnaký incident sa stal aj rok predtým, kedy si ocenenie za najlepšiu medzinárodnú skladbu namiesto Rihanny omylom odniesla americká speváčka Katy Perry.

01 - Modified: 2017-07-30 17:48:53 - Feat.: 0 - Title: Oscar 2017: V kategórii Najlepší film vyhlásili nesprávneho víťaza. La La Land získal šesť cien 02 - Modified: 2017-02-27 11:04:58 - Feat.: 0 - Title: Twitter explodoval. Trapas na Oscaroch prevalcoval sociálnu sieť
01 - Modified: 2017-09-21 14:28:39 - Feat.: - Title: Za Slovensko na Oscaroch zabojuje Čiara 02 - Modified: 2017-02-28 11:55:14 - Feat.: - Title: Chaos počas udeľovania Oscarov spôsobil asistent. V tom čase sa venoval Twitteru 03 - Modified: 2017-02-28 11:56:41 - Feat.: - Title: Oscary strácajú na atraktivite. Pozrelo si ich najmenej divákov od roku 2008 04 - Modified: 2017-02-27 11:04:58 - Feat.: - Title: Twitter explodoval. Trapas na Oscaroch prevalcoval sociálnu sieť 05 - Modified: 2017-02-26 08:10:59 - Feat.: - Title: Favoritom tohtoročných Oscarov je muzikál La La Land. Ceny sa rozdajú v nedeľu večer
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 05:27