Pixabay
StoryEditor

Francúzske médiá sa spojili v boji proti dezinformáciám. Podporuje ich Google aj Facebook

01.03.2017, 11:15
Autor:
ČTKČTK
Spoločná platforma bude overovať informácie a vyvracať nepravdivé tvrdenia.

Koalícia 37 francúzskych a medzinárodných médií, podporovaných firmou Google a mediálnou sieťou First Draft, spustila dnes internetový server CrossCheck ako spoločnú platformu pre overovanie informácií a vyvrátenie nepravdivých tvrdení, ktoré by mohli narušiť nadchádzajúce prezidentské voľby. Francúzi budú voliť nového prezidenta v dvoch kolách, v apríli a máji.

CrossCheck si napríklad všíma informácie šíriace sa po sociálnych sieťach, podľa ktorej sa líderka Národného frontu a favoritka prvého kola volieb Marine Le Penová pozastavila na Twitteri nad tým, že francúzska televízia odvysielala rozprávku s hrdinkou zahalenou v šatke - hoci išlo o ruský animovaný seriál a na ruskom vidieku sa šatky nosia bežne. V skutočnosti sa údajné šokujúce tvrdenie objavilo na falošnom účte, s ktorým pravá Le Penová nemá nič spoločné. Skutočný autor, ktorý si praje zostať v anonymite, vraj chcel takto predviesť, ako ľahko možno dezinformovať prostredníctvom Twitteru.

Server CrossCheck má umožniť partnerom spojiť úsilie pri selektovaní falošných informácií a zverejňovať články uvádzajúce skutočnosti na pravú mieru, uviedla riaditeľka First Draft Jenni Sargentová na tlačovej konferencii.

"Považujeme za zaujímavé spolupracovať s ďalšími redakciami, pretože všetci robíme túto prácu vo svojej oblasti a jediná redakcia nemôže reagovať na všetko, čo sa deje," konštatoval Adrien Senec z denníka Le Monde.

Iniciatíva bola podľa agentúry AFP zamýšľaná na dobu volebnej kampane, ale v prípade úspechu by mohla pokračovať. Medzi partnerov patria veľké celoštátne denníky ako Libération, Le Monde a Les Echos, ako aj regionálne médiá, časopisy, spravodajské weby, tlačová agentúra AFP či spoločnosti Google a Facebook.

Internetová platforma má dať dohromady úsilie asi 250 novinárov z partnerských redakcií pri overovaní sporných tvrdení. Podmienkou, aby výsledok overovania mohol byť na serveri zverejnený, je schválenie prinajmenšom od dvoch redakcií. Google pritom poslúži k vytipovanie najvyhľadávanejších tém. Na serveri CrossCheck potom má byť uvedené, či dané tvrdenie je lživé alebo nie alebo neoveriteľné, a tiež informácie, ktoré redakcie sa tvrdenie pokúšali overiť.

01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 04 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 05 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:03