StoryEditor

Nový slovenský film Piata loď vpláva na plátna kín. Má už medzinárodné ocenenie za najlepší film

07.03.2017, 09:00
Autor:
hrnhrn
Piata loď je prvým slovenským filmom oceneným na MFF Berlinale.

Nový slovenský film Piata loď rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Dievčatko zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky, kde sa s nimi hrá na naozajstnú rodinu. Chce tak detsky úprimným spôsobom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.

Rodinná dráma vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej, ktorý získal cenu Anasoft litera a bol vyhlásený za najlepšiu knihu roka 2010. Film nakrútila režisérka Iveta Grófová, pre ktorú je Piata loď druhým dlhometrážnym filmom. Jej prvotina Až do mesta Aš získala národnú nomináciu na Oscara v roku 2012. Snímka Piata loď vznikala takmer päť rokov, v slovenských kinách bude mať premiéru 16. marca, v českých 6. apríla.

Slovensko-český film vznikol v produkčnej spoločnosti Hulapa film, do slovenských kín ho uvedie distribútor CinemArt SK. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Creative Europe – Media a Bratislavský samosprávny kraj. Piatu loď budú premietať filmové kluby aj multiplexy, na budúci rok bude mať premiéru na obrazovkách verejnoprávnej televízie.

Mimoriadne úspešnú svetovú premiéru už má Piata loď za sebou. Na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, ktorý sa konal v polovici februára, si za najlepší film sekcie Generation Kplus odniesla snímka Krištáľového medveďa. Piata loď je tak prvým slovenským filmom oceneným na berlínskom festivale od rozdelenia Československa. Naposledy si ocenenie z festivalu, ktorý sa radí k najlepším na svete, odniesol film Ja milujem, ty miluješ. Snímka Dušana Hanáka získala v roku 1989 Strieborného medveďa za réžiu.

Hulapa film

O filme Piata loď

Réžia: Iveta Grófová
Predloha: Monika Kompaníková (kniha Piata loď)
Scenár: Iveta Grófová, Marek Leščák
Kamera: Denisa Buranová
Hudba: Matej Hlaváč
Titulná pieseň: Katarzia (Kde sa slzy berú)
Hrajú: Vanessa Szamuhelová, Matúš Bačišin, Katarína Kamencová, Johanna Tesařová

Scenáristi Iveta Grófová a Marek Leščák dali filmu podtitul: „Každé dieťa môže byť na chvíľu dospelé, a každé mesto môže mať na chvíľu more.“

​Hlavnou postavou filmu je dievčatko Jarka. Hoci má len 10 rokov, je zvyknutá byť sama a vie sa o seba sama postarať. Uvarí si špagety aj operie špinavé oblečenie. Neplače, nekričí, nesťažuje sa, „nerobí problémy“. Má svoj vlastný svet v opustenej záhrade, kde sa cíti v bezpečí. Úlohu stvárnila bratislavčanka Vanessa Szamuhelová, pre ktorú je úloha Jarky prvou v živote.

Jarkin kamarát Kristián je 8 ročný chlapec z dobrej rodiny. Má prehnane úzkostlivých rodičov a väčšinu času trávi za počítačom vo svojej izbe. Do úlohy bol obsadený Matúš Bačišin z Vranova nad Topľou.

Jarkinu mamu Luciu hrá Katarína Kamencová, mladá speváčka z Košíc. Hoci je Lucia matkou, nechce dospieť a správa sa, ako by mala stále 16. Jej mamu Irenu stvárnila česká herečka Johanna Tesařová. Tá rovnako ako Lucia odmieta rolu matky. Vzťah medzi Irenou, Luciou a Jarkou funguje iba ako obchod. Niečo za niečo.

Titulnú pesničku k film zložila, otextovala a naspievala Katarzia, vokály robil Juraj Benetin z kapely Korben Dallas. Pre Katarziu je to prvá spolupráca pre film, z príbehu filmu si vybrala tému – keď deti majú deti.

01 - Modified: 2017-08-08 19:38:41 - Feat.: 0 - Title: Únos prekonal všetky slovenské filmy. Za víkend vypredal kiná a zarobil státisíce 02 - Modified: 2017-03-04 15:57:09 - Feat.: 0 - Title: Nový slovenský kriminálny triler Čiara predstavil prvý teaser 03 - Modified: 2017-03-04 15:58:22 - Feat.: 0 - Title: Cuky Luky film príde čoskoro do kín. Pozrite si prvý teaser 04 - Modified: 2017-11-19 19:16:06 - Feat.: 0 - Title: Únos prezidentovho syna, Logan z X-Manov alebo hraná disneyovka. Pozrite si marcové kino premiéry
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 18:14