StoryEditor

Týždeň v médiách: Reality šou na tému Mečiarove amnestie alebo prečo je tej Puškárovej veľká škoda

19.03.2017, 16:00
Aj o tom, že slovenská žurnalistika má nový pojem.

Slovenská žurnalistika má po uplynulom týždni nový pojem: ODVEREJNIŤ. Ak ste sa s tým ešte nestretli, vedzte, že odverejniť sa dá niečo, čo bolo najskôr zverejnené. Tak ako to bolo v prípade blogu Jána Čarnogurského na webe denníka Postoj.sk. Ján Čarnogurský sa v ňom veľmi farbisto rozpísal o utajenej NATO vojenskej základni, stihol informovať o slovenských brancoch a pochváliť Mariana Kotlebu. Keď sa o blogu rozvírila veľká debata, blog zmizol, respektíve bol odstránený. Šéfredaktor Postoja Fero Múčka toto konanie okomentoval veľmi stroho: „Blog Jána Čarnogurského sme odverejnili." Postoj vymyslel nový žurnalistický pojem. Bodaj by nie trend. 

Pravdepodobne najviac titulkov v médiách patrilo počas týždňa Mečiarovým amnestiám a téme okolo únosu Michala Kováča mladšieho. Keď sme si všetci mysleli, že všetko bolo povedané, "do útoku" na zrušenie Mečiarových amnestií zavelila Markíza. Na nedeľu pripravila mimoriadnu diskusnú reláciu. Ale ešte predtým v Teleráne o horúcej téme pohovoril aj šéf Centra spravodajstva a publicistiky televízie Markíza Henrich Krejča:

Nedeľnú reláciu podporila televízia aj niekoľkými spotmi. Bol medzi nimi napríklad aj Otto Weiter.

Prečo spomíname práve Otta Weitera? Ten sa dobrovoľne nechal pozvať aj do nedeľnej relácie. A dobrovoľne si nechal v priamom prenose Markovičom vysvetliť základné fakty na tému hlasovania o Mečiarových amnestiách. Chvalabohu, keď už diváci mali pocit, že sa diskusná relácia mení na reality šou, zakročili moderátori. Vskutku v pravý čas. Pretože téma zrušenia Mečiarových amnestií si vážne nezaslúži, aby sa z nej robil kabaret. Preto bol v Markíze aj Oskar Fegyveres či Peter Vačok. Mečiarove amnestie sú vážna vec. Škoda len, že nie dôležitejšia ako nechať dokončiť vetu Ľuby Lesnej pred plánovaným timingom reklamného spotu. A druhá vec: Zlatica Švajdová Puškárová má stále potenciál moderovať politické diskusie. Ako jedna z mála dokáže kontrovať a zároveň ukontrolovať  všetkých zúčastnených. V každom prípade Mečiarove amnestie ešte rezonovať budú. Napríklad zajtra v Reflexe budeme opäť vidieť, že "skutok sa nestal".

Podobne ako rezonujú ataky zo strany Roberta Fica na RTVS a novinárov. V uplynulom týždni sa postaral o dvojitý úder. Poslal emotívne vyjadrenia na adresu Jaroslava Barboráka z rozhlasu: "Ste trafený!. Premiér neskôr dodal "Poznáte môj názor na Slovenský rozhlas. Ste opozičné hniezdo a vaše otázky si vyprosujem." V preklade je to niečo také ako: Václav Mika je pre mňa ako kandidát na pozíciu nového šéfa RTVS neakceptovateľný. To samozrejme nepovedal. Nekoledujme si. A zas Jaroslav Barborák nemusel položiť sugestívnu otázku. Ale zas sú novinári, ktorí už nielenže nedostanú odpoveď, nedostanú ani príležitosť ju položiť.

Vlastne je zopár médií, ktorým už premiér Fico neodpovedá. Čo si myslíte, koleduje si o to aj Plus 7 dní? Natočilo premiéra na hrádzi ako trénuje. Spoločnosť mu tentoraz robila manželka.

Nie je to tak, že iba Robert Fico je na pretrase médií. Na tému  nepodania si rúk Angely Merkelovej a Donalda Trumpa sa jednoducho nedá nezareagovať:

​Viac si ich môžete pozrieť tu. A mimochodom od budúceho týždňa to budú mať naši politici ešte ťažšie. Televízia JOJ ohlásila, že sa na obrazovky vracia relácia Sedem s.r.o.. Relácia, v ktorej známe osobnosti glosujú udalosti posledných dní. Prvú časť uvidíme už vo štvrtok 23. marca.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:08