archív
StoryEditor

Šéfovia Slovenskej televízie: Kto ju dostal do krachu a kto jej aspoň trochu pomohol

23.03.2017, 10:51
Zatiaľ ani jeden riaditeľ verejnoprávnej televízie nedokončil svoje funkčné obdobie.

Od roku 1990 sa vo funkcii generálneho riaditeľa Slovenskej televízie vystriedalo, nerátajúc Václava Miku, štrnásť generálnych riaditeľov. Verejnoprávnu televíziu riadilo aj sedem štatutárov. Medzi riaditeľmi sa ocitla len jediná žena - Miloslava Zemková. Každý z riaditeľov televízii šéfoval podľa vlastných predstáv - a podľa dostupných informácií nie vždy práve najlepšie. Najčastejšími problémami bolo zneužívanie svojej funkcie, poplatnosť vládnej strane a neekonomické hospodárenie, vďaka ktorému sa naša verejnoprávna televízia pravidelne ocitala v zúfalej ekonomickej situácii. O chýbajúcej atraktívnej programovej štruktúre ako aj absentujúcom objektívnom spravodajstve nehovoriac. Spoločnou črtou všetkých doterajších riaditeľov Slovenskej televízie a neskôr RTVS je fakt, že ani jeden z riaditeľov neukončil svoje funkčné obdobie do konca.

Václavovi Mikovi končí jeho funkčné obdobie v pozícii generálneho riaditeľa RTVS k 1. augustu tohto roka. Výbor NR SR pre kultúru a médiá  zverejní najneskôr 90 dní pred uplynutím funkčného obdobia generálneho riaditeľa RTVS výzvu na prihlásenie kandidátov, a to prostredníctvom vysielania vo verejnoprávnej televízii a rozhlase, webovej stránky RTVS, na webe NR SR a najmenej v jednom celoštátnom denníku.Výbor pre kultúru a médiá pozve kandidátov na verejné vypočutie najmenej sedem dní pred jeho začatím s uvedením dátumu, miesta a hodiny verejného vypočutia. Generálneho riaditeľa RTVS volí Národná rada SR na návrh Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Generálny riaditeľ RTVS sa volí na päť rokov, najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Václav Mika zatiaľ definitívne svoju kandidatúru nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Len prednedávnom potvrdila svoj záujem v médiách aj bývalá riaditeľka Markízy, Zuzana Ťapáková. A neoficiálne sa špekuluje aj o Jaroslavovi Rezníkovi, súčasnom šéfovi agentúry TASR.

Pozrite si, kto a ako šafáril v Slovenskej televízii:

01 - Modified: 2022-07-04 04:24:05 - Feat.: - Title: Nepatril k favoritom, napriek tomu je novým šéfom RTVS. Aké plány má Ľuboš Machaj s verejnoprávnou inštitúciou? 02 - Modified: 2022-06-30 10:14:18 - Feat.: - Title: Na začiatku medzi favoritov nepatril, karty zamiešalo OĽaNO. Machaj je novým šéfom RTVS 03 - Modified: 2022-06-29 13:54:47 - Feat.: - Title: Bude novým šéfom RTVS Ľuboš Machaj? SaS ho uprednostnila pred Rezníkom 04 - Modified: 2022-06-29 08:05:18 - Feat.: - Title: Už dnes chcú poslanci rozhodnúť o novom šéfovi RTVS. Jeden kandidát odstúpil 05 - Modified: 2022-06-15 16:32:47 - Feat.: - Title: Jaroslav Rezník: RTVS sa za uplynulých päť rokov posunula dopredu najvýraznejšie v celej histórii
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:34