Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Podpaľovali by ste Úrad vlády, ak by som sa zachoval ako Radičová, presviedčal Fico moderátora

25.03.2017, 12:29
Autor:
chocho
Premiér sa v relácii vyjadril k rušeniu Mečiarových amnestií aj k obvineniu Ladislava Bašternáka.

Premiér Robert Fico sa dnes v relácii RTVS Sobotné dialógy snažil ne záver presvedčiť moderátora Braňa Dobšinského, že by zápalkami zapaľoval Úrad vlády.

„Keby som urobil ja to, čo Radičová a jej poradca, tak vám garantujem, že aj vy stojíte so zápalkami v prvom rade a zapaľujete Úrad vlády. Priznajte, že by to tak bolo,“ vyhlásil Fico.

Narážal tým na kauzu dostavby biatlonového areálu v Osrblí. V roku 2011 si poradca premiérky Ivety Radičovej Martin Novotný vypýtal úplatok 30-tisíc eur za vybavenie dotácie 300-tisíc eur z Úradu vlády. Novotný bol za to v roku 2015 odsúdený na jeden a pol roka odňatia slobody.

 Aj koaličný návrh je na ústavnej hrane

„Celý čas sa objavovali návrhy zrušiť amnestie iba v Národnej rade, čo je považujem za nemožné,“ obhajoval v relácii Fico koaličný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií, ktorý počíta s využitím Ústavného súdu.

Ak by parlament zrušil rozhodnutia prezidenta, mohol by v budúcnosti rušiť napríklad aj rozhodnutia generálneho prokurátora, vysvetľuje ďalej Fico.

Pozrite si aj video vysvetľujúce, o čo ide v kauze Mečiarových amnestií:

„Aj toto riešenie považuje za riešenie na ústavnej hrane,“ povedal Fico ku koaličnému návrhu.

„Prezident Slovenskej republiky hrubo porušuje Ústavu Slovenskej republiky,“ vyhlásil Fico k tomu, že Andrej Kiska nevymenoval sudcov Ústavného súdu.

Fico odmieta spochybňovanie štátnych orgánov, reagoval tak na spochybňovanie niektorých sudcov Ústavného súdu.

Vysvetlil skrátené konanie

„Ak Ústavný súd potvrdí zrušenie amnestií, v takom prípade sa rušia všetky rozhodnutia, ktoré boli prijaté ako dôsledok amnestií,“ odpovedal Fico na otázku, či on ako osoba je za zrušenie amnestií.

Fico taktiež obhajoval zrýchlený proces rušenia amnestií. "Pokiaľ dáme do NR SR túto tému a poznajúc prostredie z parlamentu, tak rozhodovanie o takomto návrhu ústavného zákona v mesačných horizontoch, pretože prvé, druhé a tretie čítanie normálnym spôsobom je niekoľko mesiacov, znamená, že tento návrh nikdy nebude prijatý, to je moja praktická skúsenosť," vysvetlil s tým, že treba dať do toho procesu dynamiku.

Ak sa dohodnú poslanci, že chcú zrušiť aj tie Kováčove milosti, ktoré boli udelené Mariánovi Kočnerovi a Martinovi Syč-Milému v kauze Technopol, je to na nich. „Do tohto ja vstupovať už nebudem,“ vyhlásil Fico.

Fico rieši sťahovanie

„Chcel by som oceniť, že po tých brutálnych útokoch na ministerstvo vnútra sa koná,“ vyhlásil Fico ku kauze Bašternák. Chce sa rýchlejšie začať poobzerať po novom bývaní. „Ja to riešim,“ reagoval Fico s tým, že sťahovanie sa nedá urobiť za jeden deň.

„Podarilo sa nám vytvoriť atmosféru strachu. Nikto si nemôže byť istý, keď pýta alebo dáva úplatok, či tá druhá strana nemá na sebe kameru,“ vyhlásil premiér k boju proti korupcii.

Fico následne moderátorovi odporučil, aby nevytváral obraz o tom, že premiér každej krajiny je „skorumpovaný hajzel“.

01 - Modified: 2023-11-13 13:57:34 - Feat.: - Title: Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie 02 - Modified: 2022-05-13 16:26:18 - Feat.: - Title: Víkendové politické relácie: Matovič, Fico či Kollár o protiinflačných opatreniach a ich financovaní 03 - Modified: 2022-05-06 16:45:45 - Feat.: - Title: Víkendové politické relácie: Diskutovať prídu prezidentka, Kollár aj Pellegrini 04 - Modified: 2022-04-29 16:33:34 - Feat.: - Title: Víkendové politické relácie: Duel Fica s Krajniakom, ale aj Matovič či Šeliga 05 - Modified: 2022-04-22 17:17:11 - Feat.: - Title: Víkendové politické diskusie: O nových obvineniach politikov budú hovoriť aj Heger, Korčok či Blanár
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
22. apríl 2024 15:17