StoryEditor

Ešte včera ho Fico kritizoval v parlamente. Dnes Václav Mika oznamuje kandidatúru na šéfa RTVS

07.04.2017, 14:15
Autor:
tasrtasr(pš)(pš)

Václav Mika dnes oficiálne zverejnil informáciu o tom, že sa bude uchádzať o post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska - RTVS. Podľa portálu Omediach.com to oznámil listom, ktorý rozposlal zamestnancom.

Aktualizované, 15:25

"No pekne nám leje, ale tento týždeň sa aj mediálne blýskalo. Téma mediálna kandidatúra. Ja som dnes, ako prvým svojim kolegom v liste oznámil, že pripravím projekt a budem kandidovať na pozíciu riaditeľ RTVS. Ako zodpovednosť voči nim, ale samozrejme najmä voči verejnosti. A toto považujem za jasný, zrozumiteľný signál a odpoveď na všetky mediálne, parlamentné a politické diskusie k tejto téme. Pre mňa je tým táto mediálna téma uzatvorená aspoň pre tento čas," hovorí vo videu na svojej facebookovej stránke súčasný riaditeľ verejnoprávnej inštitúcie. 

Manažment RTVS sa zároveň rozhodol pripraviť komplexné materiály zo všetkých oblastí a činností inštitúcie, oznámila manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou Dominika Šulková. Dôvodom je vytvorenie rovnosti šancí pre všetkých kandidátov. „Poskytne ich všetkým kandidátom na post generálneho riaditeľa RTVS. Manažment o tomto kroku pred niekoľkými mesiacmi rozhodol historicky prvýkrát preto, aby mali kandidáti rovnaký prístup k rozhodujúcim informáciám, ale aj stratégiám, ktoré RTVS vo svojej činnosti realizuje alebo sú súčasťou dlhodobých pláncov,“ uviedla Šulková. V verejnoprávnej inštitúcii veria, že tieto podklady umožnia prípravu profesionálnych a hodnotných projektov riadenia a rozvoja RTVS.

Voľba nového generálneho riaditeľa RTVS sa v pléne Národnej rady SR uskutoční 22. júna. Termín na doručenie prihlášok kandidátov je 10. mája, o deň neskôr sa budú za prítomnosti členov výboru otvárať. Verejné vypočutie kandidátov je naplánované na 30. mája.

Václav Mika nastúpil do funkcie generálneho riaditeľa RTVS v auguste 2012. Jeho mandát sa končí tento rok v auguste.

Václav Mika takto zrejme bude prvým generálnym riaditeľom, ktorý vo svojej funkcii pôsobil počas celého svojho funkčného obdobia. Jeho predchodcovia skončili v pozícii vždy predčasne.

Svoju kandidatúru  oznamuje Mika po viacerých atakoch zo strany premiéra Roberta Fica.Prvýkrát tak urobil na HN clube: "Hovorím to tu verejne a možno prvýkrát. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zabezpečiť úlohu verejnoprávnosti. Považujem spravodajstvo RTVS za absolútne opozičné. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS," povedal.

Po druhýkrát kritizoval RTVS  tento týždeň v pléne parlamentu: "Ja ako predseda politickej strany smer budem dávať jasné pokyny poslancom Národnej rady aby došlo k zmene na čele RTVS. Jedna vec je zdvíhanie sledovanosti, to je samozrejme chvályhodné, ale ja si myslím, že verejnoprávna televízia by si mala predovšetkým strážiť verejnoprávnosť a nie sledovanosť," povedal.

archív

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 20:03