StoryEditor

Týždeň v médiách: Slovensko, toto ozaj nie!

09.04.2017, 09:05
Trikrát Toto ozaj nie! kričalo Slovensko v týždni, ktorý sa práve končí.

Angličtina má krásny výraz pre niečo poburujúce, čo vyvolá rozhorčenie: outrageous (autréjdžs). Slovenský jazyk si musí pomôcť celou vetou. Toto ozaj nie! V týždni, na konci ktorého sumarizujeme sedem dní v médiách, sa žiadalo takú vetu kričať trikrát. Najmenej. 

Toto ozaj nie po prvé: Nový čas vs Vladko Weiss

Ako prebieha cestná kontrola, keď šoférujem ja? Blikačky blikajú, húkačky húkajú, poliši ma zastavia hneď, ako si ich všimnem v spätnom zrkadle. Do tridsiatich sekúnd majú moje doklady a o ďalšiu polminútu disponujú nafúkaným balónikom. Zatiaľ zakaždým samé nuly. Keď sa im chce pomáhať a chrániť, obiehajú ešte dve minúty vozidlo, aby našli niečo, čo nesedí s predpismi a mohli by vyinkasovať. Za viac ako 20 rokov praxe sme mali interakciu dlhšiu ako tri minúty, len keď museli vypisovať lajstro za prekročenú rýchlosť. 

Preto ma mimoriadne zaujímalo video, ktoré získal Nový čas, ďalšie na Youtube Plusky a ktoré prebral každý súci bulvárik. Podľa médií a polície dokazuje, že Skutok sa stal a inkriminované auto minulý rok skoro ráno šoféroval mladý futbalový reprezentant. Pozeral som ho dvakrát, ale veľmi som nezmúdrel. Na otázku, či som si na 100% istý, že šoféroval Vladimír, musím napísať Ich Weiss nicht.

Pruhované tričko mali v aute dvaja, auto sa pred policajtami len mihne v diaľke v uhle, z ktorého je vidieť šoférov. Na futbalistu som potom musel čakať desať minút záznamu (!), určite vystúpil inými dverami, ako sú dvere vodiča (!!). Podľa mňa ho z toho možno vyseká aj priemerný advokát. 

Treba ale oceniť investigatívu bulváru krízovú komunikáciu policajtov. Inak sa "únik videa" vysvetliť nedá. Asi si niekto povedal, čo je veľa, nie je málo. Len ma prekvapilo, že nepoužili svoju novú stránku na Facebooku. Keby video vypustili tam, mohli ju parádne spropagovať. Žartujem, používajú overenejšie metódy riadeného úniku informácií.  

Toto ozaj nie číslo 2: Vojna o RTVS

Toto ozaj nie! platí aj v rozbiehajúcej sa vojne o verejnoprávnu televíziu. Politici Fico s Dankom vykopali zákopy na jednej strane frontu, z druhého sa ozvali riaditeľ Mika a Zuzana Mistríková. Všetko v týždni, v ktorom mediálny výbor parlamentu len oficiálne spustil výberové konanie. 

Premiér sa odviazal na HNClube a v parlamente, vyprodukoval priam vulgárnu salvu slov, nasledovanú odporúčaním voliť zmenu na čele RTVS. Voličmi budú poslanci Národnej rady hlasujúci podľa vlastného vedomia, svedomia a predsedovej rady. Ich kapitán potom nechal cez víkend na sneme SNS nakuknúť do Pandorinej skrinky vlastných nápadov. Predčil predsedu vlády "nehrajme sa na verejnoprávnosť",  a dodal, že on bude chcieť rovno štátnu televíziu. Autrejdžs! 

Kameňom politikov nastavil riaditeľ Mika usmievavú tvár. Na svojej sociálnej sieti vyvesil video, v ktorom so šarmom sebe vlastným oznámil, že cíti záväzok verejnosti pokračovať v rozbehnutej práci. Žiadna žlč, žiadne krvavé oči. Úsmev a stručné, jasné posolstvo pod dáždnikom. Druhé líce nastavil obrazne. Vo vyhlásení, že RTVS poskytne všetkým kandidátom všetky materiály o svojej činnosti. 

Ostrejšie sa do oponentov súčasného vedenia pustila producentka filmu Učiteľka, Zuzana Mistríková. Počas ďakovnej reči pri odovzdávaní cien Slnko v sieti povedala: Verejnoprávne médiá nemajú slúžiť vám, politikom, nepatria vám, nefinancujete ich zo svojich vlastných prostriedkov. 

​Bude to horúca mediálna jar. 

Toto ozaj nie číslo 3: Sloboda slova na TA3

Podľa všetkého budú v nedeľu na TA3 O slobode slova diskutovať Marian Kotleba (Zelení), Dušan Jarjabek (HZDSMER), Boris Kollár (SMERodina), Karol Farkašovský (Slovenská Národná Strana Štátnej Televízie). Dvakrát som kontroloval kalendár, ale prvý apríl už bol pred ôsmimi dňami. Ak to je tak - do začiatku relácie chýbajú v čase písania textu hodiny - slobodne napíšeme, že to považujeme najneuveriteľnejšiu diskusnú zostavu roka, na akú by boli hrdí aj v Slobodnom vysielači. 

Ostatné menej škandalózne udalosti v skratke: 

  • Zomri žije, Kotlebovi zabili najväčší Facebook
  • Vojna prebieha aj na internetových frontoch
  • Aspoň trochu vtipu do našich biednych životov priniesol český Twitter 
  • Twitter
  • František Borovský nebude šéfovať slovenskému Barrandovu, založil si vlastnú telku
  • Detto Vladimír Železný
  • Zem dospievala
  • Súťaž na Jednotke vyhral Folkórny súbor Urpín
  • Aj by som si úspech programu pripil Urpinerom, bola už ale polnoc
  • NAKA si robila reklamu v reklamných agentúrach?
  • Po razii môže na zľavy, bonusy a pol na pol zabudnúť
  • Vidíme sa v utorok na LOTE
  • Budú tam všetci riaditelia televízií, šéfovia médií aj mediálok a marketingoví guruovia
  • Príďte na Living on the Edge 2017, bude to znova na hrane 
01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:57