StoryEditor

Václav Mika: Politikmi sa nenechám vyprovokovať. Budem si robiť svoju prácu

12.04.2017, 14:01
Autor:
(pš)(pš)
RTVS chce odovzdať v čo najlepšej kondícii.

Minulý týždeň oznámil Václav Mika kandidatúru na generálneho riaditeľa RTVS. Bolo to v čase, keď voči verejnoprávnej inštitúcii ako aj jeho osobe párkrát vystúpil premiér Robert Fico. Prekáža mu, že verejnoprávna inštitúcia si neplní svoju povinnosť, a preto odporúča vymeniť generálneho riaditeľa.

Václav Mika sa zúčastnil na mediálnej konferencii LOTE 2017, kde hovoril aj o plánoch na rok 2017. "Náš rok je špecifický aj preto, že je to rok voľby generálneho riaditeľa RTVS.  Som nesmierne rád, že sa stane prvýkrát v histórii RTVS a druhýkrát v histórii STV, že riaditeľ dokončí funkčné obdobie. Na Slovensko je to nezvyčajné, som osemnásty v poradí. Mali sme päť rokov na prácu a to je už obdobie, kedy môžete realizovať nejaký koncept."  Podľa Miku boli kedysi časy, keď verejnoprávne médiá, najmä televízia nikoho nezaujímala. "Zdá sa, že sme konečne relevantní, keď je o nás taký záujem. A je to aj preto, že je o čo stáť. Máme mediálnu výkonnosť, máme lojalitu diváka, máme spravodajstvo, ktoré má aj dôveryhodnosť. Máme formáty, ktoré dokážu urobiť lídership, ale nechcem z toho robiť egomasáž, ani kampaň. Podstatné je to, že RTVS už na mediálnom trhu hrá rolu, ktorá sa dá nazvať rolou média, ktoré je stabilizované a má nejaký udržateľný koncept fungovania."

Na margo atakov zo strany politikov sa súčasný generálny riaditeľ RTVS vyjadril veľmi pragmaticky: "Možno je cieľom tých výrokov nejaká reakcia alebo vyprovokovanie. Tak ja tu uisťujem, že sa nenechám vyprovokovať a budem si ďalej robiť svoju prácu. Je také staré biblické Ora et labora – takže choď ďalej, pracuj a plň si svoju misiu."

Václav Mika sa na konferencii vyjadril aj na tému koncesionárskych poplatkov - úhrad. Podľa neho sú úhrady za služby jedinou štandardnou európskou verejnoprávnou cestou.  "Do parlamentu išla opäť z radov opozície  téma financovania zo štátneho rozpočtu.V európskych verejnoprávnych médiách  je toto menšinová téma a nie je dobrá cesta. Som o tom presvedčený," zareagoval Mika. "Súčasťou môjho konceptu môže byť viacero foriem financovania, ale ja uprednostňujem financovanie cez úhrady za služby, z tejto neustúpim."

Svoje funkčné obdobie chce Mika ukončiť odovzdaním televízie, ktorá je dnes v dobrej kondícii a má vyrovnaný rozpočet. RTVS chce odovzdať v čo najlepšej kondícii bez ohľadu na to, kto sa stane novým generálnym riaditeľom.

01 - Modified: 2017-04-18 14:25:51 - Feat.: - Title: Šéf Primy: kvalita marketingu ide rapídne dole 02 - Modified: 2017-04-13 13:07:16 - Feat.: - Title: Marcel Grega, šéf JOJ Group: Potrebujeme vyčistiť trh od neetickej konkurencie 03 - Modified: 2017-04-11 18:51:00 - Feat.: - Title: Výdavky do reklamy mierne vzrastú 04 - Modified: 2017-04-11 17:10:27 - Feat.: - Title: LOTE: Najväčší hráči na mediálnom trhu prezradili svoje plány. Vznikne nová televízia a nový denník? 05 - Modified: 2017-04-11 17:09:20 - Feat.: - Title: Konferencia LOTE: Firmy kašlú na zákaznícku skúsenosť
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 09:40