TV JOJ
StoryEditor

Operátori hrozia vypnutím JOJ-ky. Vidíme to veľmi reálne, odkazuje UPC

19.04.2017, 14:42
Autor:
(pš)(pš)
Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) vyčíta JOJ-ke konfrontačný prístup. Zmluvy končia, o nových sa stále rokuje.

Správu sme aktualizovali o stanovisko UPC.

Neprimeraný poplatok za retransmisiu skupiny JOJ Group odmietajú televízni operátori, ktorí sú združení v Asociácii prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT). V tlačovej správe sa vyjadruje prezident APKT Robert Ťavoda: "TV JOJ požaduje od operátorov za šírenie jej vysielania prehnaný poplatok, ktorým by sa táto stanica dotiahla takmer na úroveň najdrahších, prémiových filmových staníc. Súčasne požaduje, aby operátori zaradili programy JOJ, JOJ Plus a WAU do základného programového balíčka, pričom odmieta možnosť zriadiť samostatný balíček JOJ, ktorý by si záujemcovia mohli objednať samostatne." 

Snaha o dohodu Asociácie s vysielateľom JOJ Group trvá niekoľko mesiacov, od konca minulého roka. JOJ Group podľa APKT požaduje úpravu cien za retransmisiu, pričom tá má byť násobne vyššia ako bola pôvodná.Pre korektnosť treba dodať, že nové zmluvy s úpravami cien riešila s operátormi a prevádzkovateľmi aj skupina Markíza.

​Podľa informácií Stratégií má byť nová cena vyššia o takmer päťdesiat percent, s čím nesúhlasia televízni operátori združení v APKT. Podľa Ťavodu zvýšenie cien už niektorým operátorom spôsobilo nemalé ťažkosti, nikto z nich nebude riskovať opakované zvýšenie cien. V tlačovej správe sa tiež píše, že zo strany JOJ v tomto smere absentuje záujem o konštruktívny dialóg a rozumnú spoluprácu, operátorom neostáva iná možnosť, než vyradenie programov JOJ z ponuky. To by ale znamenalo, že v ponuke balíčkov operátorov SAKT by po odchode staníc Novy, českej Primy, odišli aj stanice: JOJ, Wau a JOJ Plus. Otázne je, že či je tento argument zo strany APKT snahou o dotlačenie k dohode (niektoré zmluvy s TV JOJ končia v apríli), alebo reálnou hrozbou. Ak by sa tak stalo,  členovia APKT by ukrátili svojich zákazníkov o ďalšie stanice v ponúkaných balíčkoch. Otázne je, ako zareagujú operátori, ak sa teoreticky dohodnú s JOJ-kou na úprave cien. Jedno zvýšenie už absolvovali, a to v prípade skupiny Markíza.

Podľa hovorcu UPC Jaroslava Kolára, sa spoločnosť stotožňuje s informáciami uvedenými vo vyhlásení APKT. "Vyradenie programov JOJ z ponuky vidíme veľmi reálne, ak televízia bude postupovať tak ako doteraz, najmä čo sa týka poplatkov za zaradenie do programovej ponuky. Výška, ktorú požaduje, je pre nás neakceptovateľná", povedal pre Stratégie.sk, Kolár hovorca UPC.

Asociácii APKT sa nepáči ani to, že pokiaľ Markíza sa už nedá naladiť na anténu (v januári odišla z DVB-T poz. red.), skupina JOJ poskytuje svoje stanice aj voľne v terestriáli - a zároveň nástojí na zvýšení cien v platenom vysielaní. 

APKT momentálne združuje 18 členov, k najväčším poskytovateľom služieb patrí UPC a Slovanet, ďalšie spoločnosti ponúkajú svoje služby lokálne, v jednotlivých mestách na Slovensku. Asociácia na svojej stránke deklaruje, že jej členovia signálom káblovej televízie pokrývajú spolu viac než 450 000 domácností.

Prinesieme stanovisko JOJ a SAKT-u (Slovenská asociácia pre káblové telekomunikácie).

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 15:25