StoryEditor

Mika odpísal Kotlebovi: O vysielaní nerozhodujú politici

21.04.2017, 13:51
Kotlebovci sa sťažovali, že ich RTVS nepozýva do diskusných relácií. Václav Mika reagoval listom.

Ľudová strana Naše Slovensko na svojom webe uverejnila list, ktorým reagoval generálny riaditeľ RTVS Václav Mika na sťažnosť predsedu strany, Mariana Kotlebu. Kotleba sa v marci sťažoval, že verejnoprávna televízia neposkytuje jemu ani predstaviteľom jeho strany priestor v rozhlase a televízii. 

Václav Mika v liste píše "Rozhlas a televízia Slovenska je zo zákona pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických relácií nezávislá. Vylučuje sa zásah politických a iných lobistických skupín do prípravy a vysielania. Hostí a témy zásadne vyberá RTVS na základe nezávislej redakčnej úvahy," a dodáva: "Neoddeliteľnou súčasťou fungovania RTVS je skutočnosť, že vo vzťahu k rasovým, národnostným, etnickým, náboženským, sexuálnym, vekovým a ostatným sociálnym skupinám vychádza zo zásad otvorenosti a tolerancie, zdržiava sa šírenia akejkoľvek neznášanlivosti medzi ľuďmi a skupinami s odlišným postavením a orientáciou."

V článku v kategórii "Právny boj" na svojom webe označili odpoveď RTVS za alibistickú. "Alibistická odpoveď, ktorú sme od vedenia RTVS na našu sťažnosť obdržali nás však len utvrdila v tom, že konanie verejnoprávnej televízie je účelové a vedomé. Verejnoprávna RTVS jednoducho nechce poskytovať predstaviteľom ĽS Naše Slovensko priestor, aby sa mohli systematicky a priebežne vyjadrovať k jednotlivým spoločenským témam."

​Kotlebovci sa pred mesiacom sťažovali, že za rok odkedy sú v parlamente nezavolali do diskusnej relácie O 5 minút 12 ani raz žiadneho z ich zástupcov. RTVS medzi tým pozvala do svojej nedeľnej relácie poslanca ĽSNS Milana Uhríka, za jeho fašistické výroky má relácia dohru na Špeciálnej prokuratúre. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 10:43