Viera Dubačová, OĽaNO-Nova
StoryEditor

RTVS by mala zvážiť zahraničný kanál, hovorí poslankyňa Národnej rady

24.04.2017, 10:50
Autor:
dbsdbs
Nezávíslá poslankyňa a členka výboru NRSR pre kultúru a médiá hovorí, že by televízia nemala na Slovákov v zahraničí rezignovať.

V súvislosti s plánom RTVS požiadať operátorov v Českej republike o ukončenie šírenia televízneho vysielania Jednotky a Dvojky, navrhuje nezávislá poslankyňa NRSR Viera Dubačová aby verejnoprávny vysielateľ a kandidáti na nového generálneho riaditeľa RTVS zvážili projekt vytvorenia voľne šíreného medzinárodného televízneho kanálu.

„V čase, kedy sú seriózne a dôveryhodné zdroje informácií čoraz vzácnejšie, je ukončenie možnosti sledovania RTVS pre Slovákov žijúcich mimo územia našej krajiny zlou správou,“ píše členka výboru NRSR pre kultúru a médiá v tlačovej správe. „Uplatňovanie autorských práv a licencií je, samozrejme, potrebné. V tomto smere ale nemôžeme zabúdať na fakt, že len v Českej republike žije alebo dlhodobo pracuje podľa odhadov až okolo 400-tisíc Slovákov a približne rovnaký počet aj v ďalších európskych krajinách.“ 

Výbor NRSR pre kultúru a médiá v súčasnosti realizuje výberové konanie na post generálneho riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie. ​Kandidáti musia doručiť prihlášky najneskôr 10. mája, doteraz oficiálne záujem potvrdili súčasní riaditelia RTVS a TASR Václav Mika, resp. Jaroslav Rezník. Verejné vypočutie kandidátov prebehne 30. mája a tajná voľba nového generálneho riaditeľa sa v pléne Národnej rady uskutoční 22. júna.

„Aj keď Slováci v zahraničí spravidla nie sú koncesionármi RTVS, som presvedčená, že slovenské verejnoprávne médium by tu malo byť aj pre nich, tak ako je napríklad v podobe rádia Slovakia International. Práve vysielanie domáceho spravodajstva, publicistiky, vlastnej dramatickej či dokumentárnej tvorby, ale napríklad aj umeleckých či športových prenosov zo slovenských súťaží, je pre mnohých dôležitým kontaktom s domovom,“ hovorí Dubačová. „Uvedomujem si, že by si to vyžiadalo napríklad zvýšené náklady na satelitnú distribúciu televízneho signálu, no zároveň minimálne programové a prevádzkové náklady. Diskusiu na túto tému chcem otvoriť už na najbližšom zasadnutí Výboru NRSR pre kultúru a médiá,“ dodáva poslankyňa.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:27