FB/Tibor Eliot Rostas
StoryEditor

Konferencia s Rostásom má dohru. Študenti vracajú FMK ocenenie, poslali jej otvorený list

03.05.2017, 11:17
Autor:
dbsdbs
Traja bývalí študenti FMK UCM vrátili ocenenie za šírenie dobrého mena školy, finančnú prémiu venujú bojovníkom proti dezinformáciám.

"Udalosti uplynulých týždňov okolo účasti konšpirátora Rostása (na vedeckej konferencii FMK, pozn. red.) nám vzali dôvody pre hrdosť na FMK UCM," píšu v otvorenom liste dekanke Fakulty masmediálnej komunikácie trnavskej Univerzity Cyrila a Metoda Veronika Pizano, Jakub Ptačin a Radovan Andrej Grežo. Bývalí študenti FMK, ktorých fakulta  v rokoch 2011 a 2013 ocenila Granátovým jablkom Mariána Matyáša ako absolventov, či študentov šíriacich dobré meno fakulty, sa rozhodli ocenenie vrátiť. 

"Vedecká konferencia má ctiť vedu a to znamená ľudí, ktorí ctia fakty. Rostás je práve človekom, ktorý neustále dokazuje, že fakty, veda, či pravda preňho nič neznamenajú," pokračujú v liste.

"Argumentácia vedenia školy je podľa nás scestná. Súhlasíme s Vami, že aj Rostás má ústavou chránené právo na slobodu prejavu. Neuniklo nám, že toto právo každý mesiac využíva vo svojich médiách. Vám však zrejme uniklo, že dôvod pre odpor k jeho účasti vychádzal z faktu, že človek, ktorý pohŕda faktami, nemá na vedeckej konferencii čo robiť. Odpor voči jeho účasti nie je o predsudkoch, práve naopak, je o kritickom myslení, na základe ktorého množstvo ľudí usúdilo, že poskytnutie priestoru konšpirátorovi medzi zástupcami ďalších médií mu prináša ďalšiu legitimizáciu šírenia klamstiev," dodávajú. Čiastku 1 250 €, ktorá ocenenia dohromady sprevádzala, venujú bývalí študenti Jánovi Benčíkovi a Jurajovi Smatanovi, ktorí bojujú proti dezinformáciám šíreným najmä na sociálnych sieťach a na internete.

Fakulta masmediálnej komunikácie UCM zorganizovala minulý týždeň na zámku v Smoleniciach konferenciu o trendoch v médiách, v programe avizovala panelovú diskusiu šéfredaktorov spravodajstva verejnoprávnej televízie, TV Markíza či Nového času spolu s kontroverzným šéfredaktorom konšpiračného časopisu Zem a vek. Po prevalení kauzy väčšina z pôvodne naplánovaných účastníkov panelovej diskusie svoju účasť zrušila. Následne fakulta zrušila aj panel, nahradila ho moderovanou diskusiou všetkých prítomných. 

Granátové jablko Mariána Matyáša by hnky on Scribd

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 12:34