internet, počítačReuters
StoryEditor

Vráťte doménu .sk ľuďom. Petícia registrátorov internetových stránok má už pättisíc podpisov

10.05.2017, 11:00
Autor:
dbsdbs
Nastavenie a správa .SK domény nemá podľa organizátorov zostať v rukách jediného súkromného subjektu.

Združenie poskytovateľov webhostingu, platforma slovensko.digital a slovenská akadémia sieť sanet spustili na internetovej stránke https://www.nasadomena.sk petíciu za návrat slovenskej národnej domény zo súkromných rúk do správy štátu a návrat .SK domény späť komunite a ľudom. Podpísalo ju už viac, ako 5 000 ľudí. 

Autori petície tvrdia, že národná doména a jej správa boli v minulosti netransparentne odobraté slovenskej internetovej komunite a sprivatizované súkromným subjektom. Práve to malo za následok stagnáciu v poskytovaní internetových služieb. Tie podľa nich zaostávali za štandardom v porovnaní s okolitými krajinami.

Nastavenie a správa .SK domény v rukách nemá podľa organizátorov zostať v rukách jediného súkromného subjektu. Národnú doménu .SK spravuje akciová spoločnosť SK-NIC a.s., jediným akcionárom je podľa výpisu z obchodného registra spoločnosť DanubiaTel Netherlands B.V.. 

Petícia komunikuje dve požiadavky: Pripraviť plán na presunutie správy .SK domény na novú nezávislú a neziskovú organizáciu a zabezpečiť, aby sa správa .SK domény dostala mimo kontrolu jediného súkromného subjektu, a tým pádom pod väčšiu kontrolu štátu a komunity.

Cieľom má byť lacnejšia národná doména .SK a jednoduchšie podnikanie na internete.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:44