StoryEditor

V Česku schválili prechod na vysielanie DVB-T2. Divákov bude stáť stovky miliónov eur

24.05.2017, 13:38
Autor:
ČTKČTK
Zmena sa týka aj mobilných operátov. Uvoľní sa im pásmo pre mobilné služby.

V Českej republike schválila Snemovňa vládnu novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá rieši prechod na televízne digitálne vysielanie v štandarde DVB-T2. Táto zmena má stáť divákov podľa odhadov vlády asi päť miliárd českých korún (189 miliónov eur) za nákup nových televíznych prijímačov alebo set-top boxov. S úplným prechodom sa počíta v roku 2021. Novelu musí ešte posúdiť Senát a podpísať prezident.

"Schválenie novely, ktorú sme si museli vybojovať proti odporu silnej lobby poskytovateľov služieb satelitného televízneho vysielania, prinesie zásadnú modernizáciu televízneho vysielania v ČR," uviedol premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Novela sa tiež týka mobilných operátov. Zvyšuje právomoci Českého telekomunikačného úradu rovnako ako pokuty operátorom, podľa vlády však viac ochráni spotrebiteľov v oblasti elektronických komunikácií. Vláda si od tlaku na konkurenciu medzi operátormi sľubuje zlepšenie služieb spotrebiteľom.

Štandard DVB-T2 umožňuje vysielať viac programov vo vyššej kvalite na nižšom množstve frekvencií. Celkom DVB-T2 umožní vysielanie šiestich celoplošných multiplexov miesto doterajších štyroch. Podľa ministra priemyslu a obchodu Jiřího Havlíčka je prechod na nový štandard nutný, pretože ČR musí uvoľniť terajšie pásmo 700 MHz pre mobilné služby.

Poslanci prijali návrh hospodárskeho výboru, ktorý stanovuje, že ukončenie vysielania v doterajšom formáte DVB-T môže vláda stanoviť najneskôr na 1. február 2021.

​Pred nákladmi domácností na výmenu televízorov varoval budúci minister financií Ivan Pilný. Postihne to podľa neho hlavne tú skupinu ľudí, ktorá prijímača vymieňa nie v cykle prirodzenej obmeny, ale až keď sú "na šrot". Podobne sa vyjadril poslanec Jiří Koskuba. "Zabúdame na seniorov, pre ktorých je televízia často jediným spoločníkom," poznamenal.

Návrh zákona kritizuje Česká asociácia satelitných operátorov. Podľa nej sa v novele priznáva verejná podpora súkromným spoločnostiam, ktorá je v rozpore s právom hospodárskej súťaže EÚ. Koncom marca preto podala asociácia sťažnosť Európskej komisii.

Minister Havlíček tvrdenie asociácie odmietol. Záujmom asociácie je podľa neho získať maximum pre svoj obchodný prospech. "Ide jednoznačne o konkurenčný boj a o snahu pripraviť domácnosti o bezplatnú televíznu platformu," uviedol. Samotné schválenie zákona podľa neho verejnú podporu nezakladá, ale určuje pravidlá, podľa ktorých môže byť pomoc stanovená. Prevádzkovatelia pozemného digitálneho vysielania dostanú kvôli prechodu na nový štandard DVB-T2 od štátu kompenzáciu okolo 650 miliónov českých korún (24,5 milióna eur), uviedol už skôr riaditeľ regulácie Českých rádiokomunikácií Marcel Procházka.

​Poslanci schválili aj návrh, aby Česká televízia musela ponúkať pri vysielaní zahraničných dabovaných filmov alebo seriálov tiež ich alternatívu v pôvodnom znení s titulkami. Zákon tiež zavádza možnosť uložiť operátorom pokuty percentom z ich obratu. Lehota pre zmenu mobilného operátora sa má skrátiť zo 42 na desať dní.

Novela vzbudila v súvislosti s operátormi pozornosť už pri prerokúvaní vo vláde. S kritikou sa stretol návrh bývalého ministra priemyslu Mládka, aby operátori nemohli ponúkať iné ceny ako tie cenníkové. Spor bol nakoniec hlavnou príčinou Mládkovho konca vo vláde. Premiér Sobotka už skôr vyjadril presvedčenie, že novela pomôže zlacniť mobilné dáta. Niektorí poslanci to neskôr spochybnili.

Ohľadom služieb mobilných operátorov prijali poslanci niekoľko návrhov. Po novom by tak malo napríklad platiť, že ak klient neudelí preukázateľný súhlas s predĺžením zmluvy na dobu určitú, mení sa táto zmluva na dobu neurčitú. Zjednocuje tiež dĺžku výpovedných lehôt u elektronických komunikačných služieb na najviac 30 dní.

01 - Modified: 2020-10-26 13:27:38 - Feat.: - Title: V šľapajách Markízy. Aj TA3 odchádza z bezplatného terestriálu 02 - Modified: 2017-07-20 11:04:14 - Feat.: - Title: Vysielanie v ČR prejde do roku 2021 na DVB-T2 03 - Modified: 2017-05-23 13:50:53 - Feat.: - Title: Česko by mohlo prísť o bezplatný príjem televízie "cez anténu". Pocítilo by to 60 percent domácností 04 - Modified: 2017-05-18 13:02:01 - Feat.: - Title: Potvrdené: Markíza sa vracia na anténu 05 - Modified: 2017-02-01 13:41:23 - Feat.: - Title: Prvý mesiac boja o televízneho lídra je za nami. Jednoznačného víťaza však nemá
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:52