Facebook/Tibor Eliot Rostas
StoryEditor

Rostás môže pykať za článok v Zem a Vek. Špeciálna prokuratúra začala trestné stíhanie

06.06.2017, 16:45
Autor:
chocho
Trestné oznámenie v polovici mája podal šéf Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla.

Zem a vek známy šírením konšpiračných názorov má problém. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry začal trestné stíhanie kvôli článku „Klin židov medzi Slovanmi“, ktorý vyšiel v májom čísle tohto časopisu.

Trestné stíhanie je vedené vo veci pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Konkrétne sú problémové historické citáty v spomínanom článku.

Ako uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová v tlačovej správe, „podľa prokurátora uvedené historické citáty doposiaľ nezistený páchateľ vystupujúci pod menom Tibor Eliot Rostás využil tak, že čitateľovi predkladá tvrdenia, že aj v súčasnosti sú pôvodom zlej spoločenskej situácie zásahy židovskej komunity, ktorá rozvracia súčasnú spoločnosť a uvedenými tvrdeniami vyvoláva nenávisť a potrebu zásahu voči židovskej komunite na Slovensku.“

„Neznámy páchateľ vyššie popísaným konaním a zverejnením tohto článku v publikovanom kontexte v ňom uvedených vyjadrení verejne hanobí židovský národ, židovskú národnosť a židovské náboženstvo a podnecuje k nenávisti voči tomuto národu a národnosti,“ píše sa ďalej vo vyjadrení.

Trestné oznámenie kvôli článku „Klin židov medzi Slovanmi“ v polovici mája podal Pavel Sibyla, šéf Nadácie Zastavme korupciu.

„Pán Rostás v článku burcuje proti (židovskej) porobe, čím podľa mňa naplnil skutkovú podstatu trestného činu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti,“ zdôvodnil Sibyla svoje konanie.

"Vnímam to pozitívne, pretože to trestné oznámenie som dával kvôli tomu, že som presvedčený, že bol na to dôvod. To, čoho sa šéfredaktor Zem a Vek dopustil vo svojom texte je neprípustné a je protizákonné," reagoval na začatie trestného stíhania pre HNonline Sibyla.

Dodal však, že by si prial, aby nemusel takéto trestné oznámenie dávať, ale aby prokuratúra začala konať z vlastnej iniciatívy.

Redakciu Zem a Vek sme požiadali o vyjadrenie.

01 - Modified: 2018-02-12 16:31:33 - Feat.: - Title: NAKA začala stíhanie voči známemu novinárovi Soltészovi, kvôli "bielej spodine" 02 - Modified: 2016-07-12 16:48:10 - Feat.: - Title: Konšpiračných webov prudko pribudlo. Je ich viac ako 70
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 19:32