StoryEditor

Peter Bebjak, režisér filmu Čiara: Do tohto filmu sme dali všetko to dobré, čo v nás bolo

09.07.2017, 10:37
Autor:
hrnhrn
Petra Bebjaka ocenila porota v Karlových Varoch cenou za najlepšiu réžiu.

Na 52. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch ocenila porota cenou za najlepšiu réžiu Petra Bebjaka za jeho slovensko-ukrajinský film Čiara. Snímka, v ktorej exceluje Emília Vášáryová, Tomáš Maštalír či Zuzana Fialová, bude mať premiéru v slovenských kinách 3. augusta. Producentská spoločnosť Wandal production priniesla s oceneným režisérom rozhovor, v ktorom približuje ako vznikal celý príbeh až do jeho finálnej filmovej podoby. Prinášame ho v skrátenej podobe.

Aké máte pocity po získaní ceny za najlepšiu réžiu?
Pocity? Šťastie, radosť, pokoru a vďačnosť všetkým, ktorí na našom filme spolupracovali.

Čím je podľa vás réžia filmu Čiara tak výnimočná?
Výnimočná? Snažili sme sa spoločne prerozprávať silné príbehy filmovým jazykom, a to asi zaujalo.

Na ktorú scénu filmu ste z pozície režiséra najviac pyšný?
Mám rád scénu rozhovoru Adama s Jono večer po zásnubách. Keď je pohľad na rozčlenenú jednozáberovú scénu na veľký počet významových a obrazových plánov.

Čo vás presvedčilo, aby ste si povedal, že do tohto projektu pôjdete?
Príbeh. Jeho spôsob rozprávania, miesto, kde sa dej odohráva, a samozrejme ľudia. Ľudia, ktorí stoja za celým projektom, a ľudia - postavy, o ktorých náš film je.

Aká bola vaša predstava o filme na začiatku nakrúcania a ako ste spokojný s tým, ako sa Vám podarilo ju naplniť?
Výroba filmu je tvorivý, tímový proces hľadania a skúšania. Aj keď je režisér ten, kto je zodpovedný za celkový umelecký dojem filmu, každá jedna zložka ovplyvňuje jeho prácu. Už samotný scenár prechádzal veľkými zmenami. Hľadal sa spôsob rozprávania filmu - ako vzájomne poskladať a prepojiť jednotlivé linky tak, aby vznikol fungujúci príbeh. A to je len základný kameň potrebný pre natáčanie. V jeho samotnom priebehu sa scenár naďalej vyvíja a upravuje podľa samotnej realizácie. Ovplyvňujú ho ďalšie okolnosti - výber lokácií, výber hercov, nové podnety a nápady, ktoré prichádzajú už počas natáčania. A či som spokojný? Áno, pretože sme do tohto filmu dali všetko to dobré, čo v nás bolo.

Ako ovplyvnilo prostredie slovensko-ukrajinského pohraničia, v ktorom sa dej filmu odohráva a kde sa aj jeho veľká časť natáčala, vás a aj konečné stvárnenie filmu?
Už samotný scenár filmu vychádza z rozprávania reálnych ľudí, ktorí žijú v reálnom prostredí slovensko-ukrajinskej hranice. Zachytáva ich príbehy, historky, osudy. A už len tento základný vstup scenára, ďalej celé prostredie, ľudia v ňom žijú, detaily z ich každodenného života, situácie, ktoré sme zaznamenali počas prehliadok a príprav natáčanie, architektúra, farebná štylizácia prostredia, výber kostýmov, inšpirácia reálnymi postavami - to všetko ovplyvnilo vznik a vizuálnu podobu tohto filmu.

Čím bolo pre vás prostredie slovensko-ukrajinského pohraničia špecifické?
Istou mágiou a mystikou. Príroda a spolužitie s ňou je súčasť každodenného života ľudí, ktorí žijú v tomto prostredí. Ich spôsob prežívania a spolužitia. Ich emočnosť a príjemnosť, ktorá sa dokáže v momente zmeniť na číru nenávisť a vzápätí sa vystrieda s absolútnou láskou. To všetko okorenené alkoholom a vy ste zrazu svedkom, ako sa pred vami vynára zaujímavý mix postáv a postavičiek, ktorými dokážete film okoreniť.

Podľa čoho ste si vyberali herecké obsadenie?
Na základe kastingu a osobných skúseností, pretože s niektorými hercami som už pracoval a opäť chcel pracovať, a s niektorými som si zase chcel vyskúšať spoluprácu. Veľa vedľajších postáv bolo obsadených na základe kastingu. Prvýkrát som mal možnosť stretnúť sa osobne s ukrajinskými hercami. Veľmi talentovanými. Bola to super skúsenosť. Bolo naozajstným zážitkom mať na pľaci výborných hercov - či už slovenských alebo ukrajinských, a vidieť ich spolu aj napriek jazykovej bariére komunikovať, reagovať, inšpirovať sa.

MFF Karlove Vary

Aká je vaša najsilnejší spomienka z natáčania?
Skauting lokácií, pretože som videl, v akých podmienkach dokážu ľudia žiť a pritom si zachovať humor, nadhľad, chuť do života a silu rodiny.

Prečo by sa mali ľudia ísť pozrieť na film Čiara?
Pretože tam hrá veľa známych a výborných hercov v netradičných situáciách. Pretože hrajú veľmi zaujímavý, emotívny a napínavý príbeh. Pretože sa odohráva v atraktívnom prostredí. A pretože sme do toho dali všetko, aby sme urobili film, ktorý máme radi, páči sa nám a veríme, že sa bude páčiť aj divákom.

Kto je Peter Bebjak

Peter Bebjak vyštudoval VŠMU v Bratislave herectvo a neskôr filmovú a televíznu réžiu. Režíroval celovečerné filmy Zlo, Marhuľový ostrov či Čistič. Rozsiahla je aj jeho televízna tvorba. Pre TV JOJ režíroval napríklad seriály Odsúdené, Dr.  Ludsky, Nevinní, Vdova alebo Za sklom. Pre Českú televíziu to boli seriály ako Četníci z Luhačovic či Spravedlnost, zo starších seriálov sú známe Najväčšie kriminálne prípady Slovenska či Mesto tieňov. Z hereckých úloh je jeho najvýznamnejšou rolou Littman v Hřebejkovom filme Učiteľka.

01 - Modified: 2017-07-09 12:37:01 - Feat.: 0 - Title: Film Čiara získal ocenenie na festivale v Karlových Varoch 02 - Modified: 2017-06-28 16:16:28 - Feat.: 0 - Title: V Karlových Varoch zabojuje päť slovenských filmov. V hlavnej súťaži nás zastupuje aj Čiara 03 - Modified: 2017-06-27 10:22:11 - Feat.: 0 - Title: Matúš Bence a Jonáš Karásek sú autormi plagátu k novému filmu Čiara
01 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 02 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy 03 - Modified: 2021-11-12 15:28:00 - Feat.: - Title: Novembrové filmové premiéry: Tešiť sa môžeme na novú marvelovku, ale aj drámu s Lady Gaga 04 - Modified: 2021-11-08 18:41:55 - Feat.: - Title: V Bratislave na ministerstve kultúry nakrúcali zahraniční filmári 05 - Modified: 2021-10-27 14:01:33 - Feat.: - Title: Šťastný nový rok 2: Tvorcovia zverejňujú oficiálny trailer filmu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 02:20