Ukrajinská hovorkyňa ministerstva zahraničia bola vytvorená umelou inteligenciou.
StoryEditor

Šetria ľudské zdroje a čas. Ministerstvo zahraničia Ukrajiny má virtuálnu hovorkyňu

02.05.2024, 16:40
Autor:
ČTKČTK

Virtuálna hovorkyňa dostala meno Viktórija Šiová a vytvorili ju podľa podoby Rosalie Nombreovej, ukrajinskej speváčky a mediálnej osobnosti narodenej v Donecku.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia predstavilo svoju hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou (AI), ktorá bude v mene ministerstva oznamovať konzulárne novinky. Informoval o tom spravodajský server Kyiv Post.

Virtuálna hovorkyňa, ktorá dostala meno Viktórija Šiová, bola vytvorená podľa podoby Rosalie Nombreovej, ukrajinskej speváčky a mediálnej osobnosti pravdepodobne zmiešaného pôvodu narodenej v Donecku.

Nombreová, ktorá si získala popularitu medzi Ukrajincami ako účastníčka Holostjaku, ukrajinskej verzie západnej reality šou The Bachelor, súhlasila s použitím svojho hlasu a podobizne "pre bono", uviedlo ministerstvo v tlačovej správe.

Na svojom oficiálnom účte na sieti X ministerstvo zverejnilo krátke video, v ktorom jeho virtuálna zástupkyňa opisuje svoju úlohu a funkcie. "Moje meno symbolizuje náš hlavný cieľ - víťazstvo Ukrajiny, a moje priezvisko - umelú inteligenciu, ktorá ma vytvorila," povedala hovorkyňa. 

"Moja práca bude spočívať v podávaní operatívnych a overených informácií konzulárneho oddelenia ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny verejnosti. Budem informovať novinárov o novinkách v práci konzulov pri ochrane práv a záujmov ukrajinských občanov v zahraničí, reakcii na incidenty alebo mimoriadne situácie a ďalších novinkách," dodala virtuálna hovorkyňa.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že sa rozhodlo experimentovať s technológiou umelej inteligencie, aby počas vojny ušetrilo ľudské zdroje a čas. "Skutoční diplomati budú môcť byť efektívnejší a sústrediť sa na iné úlohy poskytovania pomoci občanom," uviedol ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Svoju hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou ukrajinské ministerstvo zahraničia predstavilo krátko po tom, ako ukrajinská vláda 24. apríla prijala rozhodnutie, podľa ktorého muži vo veku od 18 do 60 rokov budú môcť získať pasy len na území Ukrajiny. O deň skôr ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo pozastavenie konzulárnych služieb pre mužov v brannom veku, ktorí bývajú v zahraničí, a to do 18. mája.

Tou dobou podľa ukrajinskej diplomacie vstúpi do platnosti nový zákon, ktorý mení pravidlá mobilizácie vyhlásené na Ukrajine pred viac ako dvoma rokmi v reakcii na ruskú inváziu. Jeho hlavnou úlohou je podľa médií podchytiť všetkých mužov podliehajúcich brannej povinnosti a aktualizovať ich údaje, čo má úradom zjednodušiť povolávanie do armády.

Viktorija Šiová nie je prvou nezvyčajnou hovorkyňou, ktorú ukrajinské úrady postavili do poprednej línie mediálneho frontu. V auguste minulého roka vyvolalo značnú pozornosť vymenovanie vtedy šesťdesiatštyriročnej americkej transrodovej aktivistky a novinárky Sarah Ashton-Cirillovej novú hovorkyňu teritoriálnej obrany ukrajinských ozbrojených síl. Vo funkcii však vydržala len o málo viac ako mesiac a potom bola odvolaná, pretože podľa ukrajinských zdrojov hovorila bez súhlasu velenia.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. máj 2024 21:40