Karol Sudor spolu s Fedorom Gálom (napravo), s ktorým napísal knihu rozhovorov.T. BENEDIKOVIČ
StoryEditor

Mečiara školil bývalý šéf ŠtB Lorenc, tvrdí Fedor Gál v knihe rozhovorov

05.10.2017, 00:00
Autor knihy rozhovorov a redaktor Denníka N Karol Sudor v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Celý jeho životný príbeh je fascinujúci, hovorí o jednom z kľúčových predstaviteľov Novembra 89 Fedorovi Gálovi autor knihy rozhovorov Karol Sudor. To bol dôvod, prečo sa do projektu pustil. Zároveň však priznáva, že do knihy sa mnohé veci nedostali, lebo sa o viacerých dozvedeli až po jej vydaní. Jednou z nich je aj vzťah bývalého premiéra Vladimíra Mečiara s bývalou hlavou komunistickej ŠtB Alojzom Lorencom.

V úvode knihy píšete, že Fedor Gál dokáže obohatiť aj človeka, ktorý s ním nesúhlasí. Neboli ste síce v takej pozícii, ale čím obohatil vás a v širšom zmysle čitateľa?
Ja s ním práve že v mnohých veciach nesúhlasím. Často má príliš rýchlo utvorený názor a nepovažujem ho za správny. Čo sa týka samotného obohatenia, spočíva v tom, že celý jeho životný príbeh je fascinujúci. Bolo to predurčené tým, že sa narodil v koncentračnom tábore Terezín, otca mu zastrelili tesne pred koncom vojny na pochode smrti, vyrastal vedľa geta v bratislavskom Podhradí, kde mu nadávali do židákov. Potom bol robotník, z tejto pozície sa prepracoval na vedca, neskôr vstúpil do politiky, stal sa čelným predstaviteľom Verejnosti proti násiliu, nakoniec nepodľahol moci, odišiel a národ, ktorý ho dovtedy miloval, mu začal pľuť do ksichtu. Potom odišiel do Česka, kde bol náhodou pri zakladaní Novy, zbohatol, ale peniaze minul na verejne prospešné projekty, neprosperujúce vydavateľstvo či kaviareň, kde ho okrádali vlastní zamestnanci. Po takejto ceste aj tak nepodľahol totálnej skepse. Celý príbeh považujem za inšpirujúci.


Dostalo sa do knihy všetko?
Až potom, čo sme odovzdali knihu, sa Fedor podozvedal veľa vecí. Napríklad to, kto školil Mečiara do funkcie ministra vnútra. Stihli sme tam jednou vetou naznačiť, že to bol šéf ŠtB Alojz Lorenc. Dnes to máme potvrdené. Povedala nám to dôveryhodná osoba, ktorá do toho videla. Oveľa viac sme chceli rozvinúť trnavskú skupinu, ktorá podporovala Jána Budaja za šéfa VPN v ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-24 07:08:07 - Feat.: - Title: Marketer´s View: Samsung na Slovensku má ešte vyššie renomé ako v Česku 02 - Modified: 2022-08-26 06:44:41 - Feat.: - Title: Budúcnosť komunikácie vidím v offline priestore 03 - Modified: 2022-08-03 08:51:14 - Feat.: - Title: Marketer´s View: Do roka chceme pôsobiť jednotne na všetkých trhoch regiónu 04 - Modified: 2022-07-12 06:49:59 - Feat.: - Title: Tomáš Mikolov: Umelú inteligenciu zatiaľ imitujeme 05 - Modified: 2018-12-08 19:06:40 - Feat.: - Title: Stropkov nie je Praha. Majk Spirit nám prezradil, na čom najviac zarába
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
10. máj 2024 08:54