Hlavné správy
StoryEditor

Poslanci prerokovali novelu, ktorá má predĺžiť možnosť blokovania webov

05.05.2022, 10:36
Autor:
michmichTASRTASR
Možnosť blokovania škodlivých webov by sa mohla predĺžiť do 30. septembra.

Predpokladá to návrh novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR prerokovali v úvode štvrtkového rokovania 65. schôdze.

Inštitút blokovania zatiaľ platí do konca júna. Využíva ho Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na zamedzenie šírenia škodlivého obsahu na internete. Parlament ho zaviedol v rámci balíka opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine.

Na Slovensku sa podľa nich rozmohlo šírenie dezinformácií a podvodných statusov, ktorých cieľom je zahmlievať a spochybňovať realitu, ovplyvňovať verejnú mienku a nahrávať ruskej propagande pri informovaní o vojne na Ukrajine. 

NBÚ pôvodne zablokoval do 30. júna weby ako napríklad Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojna. Na stránke totiž identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa časti zákona, kde sa spomínajú dezinformácie a hybridné hrozby. Za škodlivý obsah sa považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. 

Možnosť blokovať weby, ktoré okrem iného šíria dezinformácie, schválil parlament v marci tohto roka v balíku zákonov ako reakciu na ruský útok na Ukrajinu. Týmto spôsobom bolo možné weby blokovať do konca júna a teraz poslanci rokujú o predĺžení možnosti ich blokovania do konca septembra.

Jedným z hlavných zablokovaných webov bol aj portál Hlavné správy. Ten sa vždy staval do pozície alternatívneho média a neraz prinášal falošné informácie či útočil voči médiám hlavného prúdu. Vypnutie svojho webu už vopred očakával a svojich čitateľov o tom informoval na facebooku. Pokúšal sa ich presunúť na domény s obmeneným názvom, ale ani tieto domény mu neboli umožnené spustiť. 

Zákon hovorí, že škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.

01 - Modified: 2022-05-06 17:48:56 - Feat.: 0 - Title: Blokovanie webov: Dávať priestor klamstvám nemá nič spoločné so slobodou prejavu 02 - Modified: 2022-05-05 10:33:05 - Feat.: 0 - Title: Škodlivou aktivitou môžu byť aj závažné dezinformácie, vysvetľuje advokátka Vaneková 03 - Modified: 2022-04-23 15:57:18 - Feat.: 0 - Title: Európska únia schválila zákon, ktorý prikazuje rýchlejšie odstraňovať nenávistný obsah a dezinformácie 04 - Modified: 2022-03-21 14:56:33 - Feat.: 0 - Title: Zablokovali web Hlavné správy. Úrad tak rozhodol kvôli škodlivej aktivite 05 - Modified: 2022-03-21 15:03:35 - Feat.: 0 - Title: Infovojna na webe skončila. NBÚ proruský portál zablokoval
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. máj 2024 21:42