StoryEditor

RTVS má špeciálne vianočné prekvapenie. Na obrazovky sa vráti legendárny Winnetou

20.12.2016, 12:21
Nové spracovanie príbehov indiánskeho náčelníka a jeho pokrvného brata uvedie od 26. decembra Jednotka.

Príbeh, ktorý spája generácie

Príbeh o náčelníkovi Apačov opäť ožije. Reboot filmovej klasiky - Winnetoua  pripravili RTL a Betafilm v spolupráci s RTVS a ČT. Réžie sa ujal Philipp Stolzl, ktorý režíroval napríklad slávnu snímku Liečiteľ a vytvoril nové príbehy pokrvných bratov. Sú inšpirované románmi Karla Maya, ale v modernom spracovaní. Jednotka má pripravené tri príbehy - Nový svet, Tajomstvo Strieborného jazera a Posledný boj. Prvý diel odvysiela Jednotka 26. decembra o 20:25 a obdeň (v stredu 28. 12. a piatok 30. 12. v rovnakom čase) druhý a tretí diel. RTVS uvedie minisériu už 24 hodín po celosvetovej premiére.

Melódia, ktorá nikdy nezostarne

Príbehy majú so "starým" Winnetouom spoločnú hudbu nemeckého hudobného skladateľa Martina Böttchera, ktorú reinterpretoval autor Heiko Maile a filmovaciu lokáciu – Chorvátsko. Filmy boli natočené v auguste 2015 v Chorvátsku, kde sa už natáčali westerny v roku 1960 s hlavnými predstaviteľmi Pierrom Briceom v role Winnetoua a Lexom Barkerom ako Old Shatterhandom. Natáčanie prebiehalo v lokalitách Lika, Gorski kotar, Velebit, Istria a Fužine. Ďalšie lokality boli v blízkosti vodopádov Plitvických jazier, v národných parkoch Paklenica, Krka a Zrmanja Canyon. Novým Winnetuom je albánsky herec Nika Xhelilaja, v postave Old Shatterhanda sa predstaví Wotan Wilke Möhring.

Nik Xhelilaj ako Winnetou. Foto Nik Xhelilaj ako Winnetou. Foto RTL

Nik Xhelilaj a Wotan Wilke Möhring. Foto Nik Xhelilaj a Wotan Wilke Möhring. Foto RTL

Hrdinovia, akými sme chceli byť

Apačský náčelník Winnetou so svojím pokrvným bratom Old Shatterhandom sú najznámejšími literárnymi postavami nemeckého spisovateľa Karla Maya. Prvýkrát sa Winnetou objavil v novele Old Firehand v roku 1875.  Dobrodružstvá pokrvných bratov sú obsahom aj ďalších Mayových kníh: Syn lovca medveďov, Duch Llana Estacada, Old Surehand alebo Satan a Judáš, kde sa Winnetou vydal s Old Shatterhandom dokonca do Afriky.  

Postava Winnetoua sa stala znovu veľmi populárnou po roku 1962, kedy režisér Harald Reinl natočil Poklad na Striebornom jazere voľne inšpirovaný príbehmi apačského náčelníka z Mayových kníh. Aj ďalšie filmové príbehy, najmä Winnetou – Červený džentlmen (1964) či Winnetou – Posledný výstrel (1965) si získali ohromnú popularitu.

​Francúzsky herec Pierre Brice si v 60-tych rokoch minulého storočia zahral Winnetoua v jedenástich westernoch, ktoré boli inšpirované knihami Karla Maya. Skôr, než prišla jeho životná rola náčelníka Apačov, bol už bývalým akrobatickým tanečníkom, manekýnom aj divadelným hercom. Popularitu mu však priniesla až rola Winnetoua. Herec zomrel vo veku 86 rokov na zápal pľúc, paradoxne práve vo chvíli, keď nemecká televízia RTL ohlásila nový trojdielny seriál o Winnetouovi. Tvorcovia v ňom ponúkli Briceovi úlohu Winnetouovho otca, čo však herec odmietol.

Youtube

​Winnetouovho najvernejšieho pokrvného brata Old Shatterhanda stvárnil v siedmich filmoch americký herec Lex Barker. Popularitu si 193 cm vysoký herec získal v polovici minulého storočia v úlohe Tarzana. Polonahý pobehoval po pralese v piatich filmoch, čo mu získalo priazeň najmä u ženskej časti publika. Neskôr odišiel do Európy, kde získal jednu z hlavných rolí vo westernoch o Indiánoch. V Európe sa z neho stala megahviezda, no doma v Amerike upadol do zabudnutia. Zomrel ako 54 ročný na zlyhanie srdca.

Youtube

Youtube

Youtube

​​V 80-tych rokoch vznikol aj televízny seriál o Winnetouovi s Pierrom Briceom v hlavnej úlohe, úspech filmov zo 60-tych rokov však nedosiahol.

01 - Modified: 2024-04-30 16:18:03 - Feat.: - Title: Názorová pestrosť zlyhala, RTVS by mala dávať priestor všetkým. Odkazuje Machala a spochybňuje, že Zem je guľatá 02 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 03 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 04 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 05 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 02:21