StoryEditor

Poznáme víťazov národných filmových cien Slnko v sieti. Najviac ocenení získal Invalid

27.04.2024, 08:29
Autor:
redred

V piatok 26. apríla sme spoznali filmové diela a tvorcov, ktorým Slovenská filmová a televízna akadémia udelila ocenenia za rok 2023.

Slávnostné udeľovanie ocenení Slnko v sieti sa vysielalo v priamom prenose na Jednotke, a to priamo z budovy Slovenského rozhlasu. Obsahovo ho určite nielen preto poznačilo aj aktuálne dianie v slovenskej kultúre a aj bezprostredne vo verejnoprávnom médiu, ktoré bolo vysielateľom galavečera.

image

Poznáme víťazov národných filmových cien Slnko v sieti. 

Podujatia sa zúčastnila aj pani prezidentka Zuzana Čaputová, pod záštitou ktorej sa udeľovanie ocenení konalo. Katarína Krnáčová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej asociácie, sa na ňu obrátila počas svojho príhovoru. “Prepáčte, že sme sa za vás dostatočne hlasno nepostavili, keď oveľa hlasnejší na vás útočili na námestiach a do mikrofónov. Prepáčte, že ste museli zažívať útoky na vašich najbližších, na vašu rodinu, a my sme vás opäť dostatočne nepodporili,” povedala a vzápätí dodala: “Ďakujeme, za vašu politiku. Ukázali ste, že ju je možné robiť slušne a pritom rázne. Nastavili ste tak zrkadlo mnohým, ktorí práve túto schopnosť nemajú. Ďakujeme, že ste napriek všetkým útokom ostávali pevná vo svojich presvedčeniach a podporovali aj naďalej tých, ktorí vašu podporu potrebovali a potrebujú.”

image

Film Invalid.

Osobnosti slovenského kultúrneho života

Moderátor Branislav Bruno Ciberej privítal na pódiu viacero osobností slovenského kultúrneho života, z ktorých niektorí si ocenenia prevzali a niektorí ich prišli osobne odovzdať. Medzi odovzdávajúcimi boli napríklad Tomáš Maštalír, Diana Mórová, Zuzana Mauréry, Matej Landl, Zuzana Kanócz, Dávid Hartl, Alexander Bárta, Anežka Petrová, Jana Oľhová, Jozef Vajda, Maroš Kramár a ďalší.

13. ročník Slnka v sieti bol pritom rekordný. Bolo prihlásených až 34 filmových a televíznych diel. Najlepším hraným filmom sa stal Invalid, Najlepším dokumentárnym filmom Emília a ocenenie za Najlepší animovaný film si odniesol Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.

image

V kategórii za najlepší mužský herecký výkon bodoval Gregor Hološka za úlohu Lacka vo filme Invalid.

TASR
Invalid si získal nielen divákov

Členov a členky akadémie azda najviac zaujala čierna komédia Invalid. Ocenili ju v kategóriách Najlepšia filmová réžia, kde sa cene teší Jonáš Karásek; Najlepší filmový strih, kde si cenu odniesol Matej Beneš; Najlepší filmový zvuk, kde bol ocenený Viktor Krivosudský; Najlepšia filmová hudba, kde sa o ocenenie delia Matúš Široký a Marcel Buntaj; a napokon Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej i vo vedľajšej úlohe, kde si ceny prevzali Gregor Hološka a Zdeněk Godla.

image

Dana Droppová si odniesla víťazstvo v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Ocenená aj Slúžka či Úsvit

Viacero ocenení si ale odniesli aj tvorcovia drámy Slúžka, kde akadémiu zaujali Dana Droppová v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, Tomáš Berka v kategórii Najlepší architekt - scénograf, Katarína Štrbová Bieliková v kategórii Najlepšie kostýmy a Martin Blizniak s Miroslavou Krepsovou v kategórii Najlepšie masky.

Ocenenie za Najlepší filmový scenár si odniesol Miro Šifra za film Úsvit a za Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Éva Bandor za film Moc. Tvorcovia animovaného filmu Tonko, Slávka a kúzelné svetlo boli ocenení aj v kategoriách Najlepší kameramanský výkon, kde zaujala Denisa Buranová a Najlepšie vizuálne efekty, o ktoré sa postarali Michal Křeček a Josefína Jiráňová.

image

V kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál bola ocenená Matematika zločinu, trojdielny seriál režiséra Petra Bebjaka nakrútený exkluzívne pre Voyo.

Po druhýkrát ocenená aj televízna tvorba

V 13. ročníku Národných filmových cien Slnko v sieti bola po druhýkrát ocenená aj televízna tvorba. V kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál bola ocenená Matematika zločinu, trojdielny seriál režiséra Petra Bebjaka nakrútený exkluzívne pre Voyo SK.

Čierna komédia Invalid zaujala nielen akademikov, ale aj diváci jej odovzdali najviac svojich hlasov, vďaka čomu film získal aj Divácku cenu. Odovzdal ju Ľuboš Machaj generálny riaditeľ dneš ešte existujúcej RTVS, najväčšieho koproducenta slovenskej filmovej tvorby. Laureátkou za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre sa stala herečka Božidara Turzonovová.

image

Laureátkou za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre sa stala herečka Božidara Turzonovová.

Organizátorom národných filmových ocenení Slnko v sieti je Slovenská filmová a televízna akadémia, spoluorganizátormi sú Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav, partnerom je DAFilms.sk a SOZA. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

image

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 08:48