StoryEditor

Projekt Lidl: Tajomstvo šťastia je v ochote pomôcť

02.06.2023, 13:49
Autor:
redred

Štatistiky dokazujú, že na Slovensku trpí príjmovou chudobou takmer 660-tisíc ľudí. Na jeseň v roku 2020 spoločnosť Lidl vytvorila potravinovú zbierku, ktorá funguje pod názvom Podeľ sa a pomôž.

Tajomstvo šťastia v ochote pomôcť

Ochotný prístup niekedy znamená viac ako samotný výsledok. Ak ale aj ten dopadne dobre, radosť sa o to viac násobí. Pocit, že na vás niekomu záleží, je jeden z najkrajších. Že niekto dbá o to, aby ste nepociťovali hlad a aby ste cítili lásku či záujem. To sú veci, ktoré majú nevyčísliteľnú hodnotu. Vnímajme sa navzájom, podeľme sa a pomôžme. Rovnako, ako to robí už nejeden piatok diskontný reťazec Lidl.

Na jeseň v roku 2020 spoločnosť Lidl vytvorila potravinovú zbierku, ktorá funguje pod názvom Podeľ sa a pomôž.  Štatistiky dokazujú, že na Slovensku trpí príjmovou poruchou takmer 660-tisíc ľudí.  Lidl pred tým nedokáže zatvárať oči, a preto sa zaujíma. Nielen o problematiku spojenú s chudobou, ale aj o viaceré iné témy, ktoré sa dotýkajú spoločnosti. Aktívne vymýšľa a realizuje napríklad aktivity v prospech ochrany životného prostredia. Tie ale nie sú jedinými. Prišiel aj so spomínaným, dlhodobým a pekným projektom „Podeľ sa a pomôž“, ktorý prideľuje potraviny tam, kde je treba.

Kôš na pomoc iným 

Pridať ruku k dielu vie úplne každý. V hlavnej úlohe zbierky, okrem obdarovaných, sú trvanlivé potraviny prípadne drogéria, ktoré nakúpite v Lidli a následne ich odovzdáte do špeciálne označeného koša. Nájdete ho vo všetkých 163 predajniach Lidl na Slovensku hneď za pokladničnými pásmi. Zvyšok už vybaví diskont za vás a spoločne s ním tak pomôžete núdznym.

image

Lidl OZ Minibodka.

Šťastie zvané potraviny

Kam putujú nakúpené produkty z Lidla? Predovšetkým organizáciám a združeniam, ktoré sa venujú ťažko chorým a inak znevýhodneným deťom, týraným matkám, ľuďom bez domova či rôznym centrám sociálnych služieb a iným komunitným organizáciám. Medzi tie patrí aj OZ miniBODKA, ktorú diskont podporuje. Štatutárny zástupca a predseda Milan Daniel priblížil príbeh, ktorý si OZ píše s Lidlom. „Pamätám si obdobie, keď sme začali spolupracovať a tohto roku tomu je presne 10 rokov. Spomínam si na odvahu, ktorú som mal, keď som začal vstupovať medzi rodiny s deťmi, kde sa konzumuje jedlo len raz (aj to v škole), alebo dvakrát denne. V týchto rodinách nepostačovali príspevky, rodič bol z väčšej časti sám. Vďaka našej spolupráci som mohol niečo hmatateľné ponúknuť. Žiadne chabé, chlácholivé slová, ale reálne potraviny z ktorých sa deti mohli najesť. Zbierky potravín, ale aj ich darovanie vašou spoločnosťou neznamenalo, že ich teraz budeme bezhlavo prideľovať. Nevenujeme sa rodinám, ktoré čakajú so založenými rukami, kto im čo daruje. Nevenujeme sa rodinám, kde úlohu zohráva užívanie psychotropných a omamných látok. Všetky deti, mládež aj dospelí musia dodržiavať stanovené pravidlá a pracovať sami na sebe. Preto spolupracujeme s ÚPSVaR vo všetkých regiónoch. Najhlavnejšia spolupráca je však so školami, lekármi a obcami. Čo je pre rodinu dôležité? Zostať rodinou. Jedlo ktoré sme priniesli do rodín znamenalo viac jesť a byť najedení. Mať naplnené potreby, aby deti nepociťovali hlad,“ objasnil Daniel.

Sieť podporených rodín

Spolupráca s Lidlom priniesla to, že sa spoločnými silami podarilo vybudovať sieť podporených rodín. Ročne to znamená 22 rodín a v nich okolo 58 detí, ktoré spadajú pod mentoring miniBODKY a 35 rodín so 75 deťmi bez mentoringu, kde sa pomoc dostáva len raz  maximálne dva razy do roka.  „V týchto rodinách vyrástli a vyrastajú nádherné deti. S Lidlom sme nedarovali len potraviny, ale aj oblečenie, obuv, športové potreby, hračky a zdravotné pomôcky pre potreby chorých detí,“ skonštatoval Daniel.Opísal situáciu, keď darovali pätnásťročnému Maťovi z Bušiniec loptu. „Nedokázal tomu uveriť, že je lopta naozaj jeho. Niekoľkokrát sa o tom uisťoval. Chytil som ho za plecia,  zdvihol rukou jeho skolenú hlavu. Akoby sa hanbil, že sa niečo zlé opýtal. Povedal som mu rovno do očí. Maťko, je tvoja a rovnako tak kopačky, ktoré si ešte neotvoril a sú tu pre teba. Chlapec tak zhíkol od radosti a dojatia, že si to neviete ani predstaviť. Som naňho nesmierne hrdý. Dokázal sa so svojou starkou postarať o dve malé sestričky,“ dodal.

image

Lidl OZ Minibodka.

Medzinárodný deň detí s tvárou Kuchyne Lidla 

Dôvodov na úsmev má Milan Daniel hneď niekoľko. Láska, energia, ochota a dobrá nálada, ktorú venuje deťom, sa mu vracia ako bumerang späť. Inak tomu nie je ani v momente, keď sa s Lidlom rozhodol na MDD  roku 2023 zorganizovať pre deti grilovačku priamo u nich v OZ miniBODKA v Šali. Na pomoc si prizval tvár Kuchyne Lidla Marcela Ihnačáka, ktorý s pomocou detí, pripravil chutné jedlo priamo z grilu vyskladaného z privátnej značky diskontu Grill&Fun. „Decká sú úžasné. Šikovne a ochotne mi pomohli s prípravou. Energia, ktorá tu vládla, sa nedá opísať. Detská radosť a komentáre sú nefalšované, o to viac si ich človek potom cení. Neraz sa zasmeje, ako bezprostredne vám podajú, čo si myslia.  Ja osobne som veľmi rád, že mám možnosť vďaka Lidlu spoznávať nových ľudí. Sú pre mňa inšpiráciou a dobíjajú ma,“ hovorí Ihnačák. Deti sa tešili ako z jedla, tak aj zo sprievodného programu, ktorý ich čakal. Chute, vône, farby a nákazlivý smiech. To a mnoho ďalšieho, bolo súčasťou párty na grile venovanej deťom.

Srdce na správnom mieste

Zákazníci mnohokrát dokázali, že veľkosť človeka sa meria tým, čo je schopný urobiť dobrovoľne pre druhého a bez očakávania odplaty. Lidl so zákazníkmi pomáhajú, ako najlepšie vedia. Koše v predajniach sú takmer neustále bohato naplnené trvanlivými potravinami i drogériou. Diskontu sa dosiaľ podarilo spolu so zákazníkmi  venovať produkty v hodnote viac ako 1 600 000 €. Druhým rokom tak Lidl pomáha desiatkam tisíc obyvateľom, ktorí sa naň  môžu spoľahnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 08:01