StoryEditor

Ako som si vybral cukráreň... (komentár)

28.02.2016, 16:00
Martin Blaško je v reklame 16 rokov. A klientom by rád odkázal, že keď si vyberajú reklamnú agentúru, nie je to to isté, ako keď si vyberajú tortu v cukrárni.

Moja teta Betka bude mať okrúhle výročie a keďže vie, že som šikovný, poprosila ma o pomoc, aby som jej vybavil narodeninovú tortu. Nie som síce expert na torty, ale však to nemôže byť až taká veda a pomôžem....

Narodeniny sú o dva mesiace, takže to isto zvládnem... Našiel som si ročenku „Top v slovenskom cukrárstve 2015“ a začal som listovať. Bol tam rebríček najlepších cukrární na Slovensku. Tak som si vybral prvých desať (predsalen, chcem ísť na istotu).

Napísal som všetkým pekný e-mail, že by som ich rád oslovil s touto požiadavkou a dal im 3 dni na potvrdenie záujmu zúčastniť sa výberu. O 3 dni som si pozrel inbox a našiel som si netrpezlivo očakávané „Áno“ od 5 z nich. Keďže nechcem, aby sa náhodou susedy tety Betky dozvedeli, že bude mať takú exkluzívnu tortu (viete, susedy sem tam aj závidia) poslal som cukrárňam na podpis sľub, že o torte nebudú nikomu rozprávať a následne poslal aj špecifikáciu mojej požiadavky:

 

Torta k 50-ke, čokoládovo-vanilkovo-ovocná, marcipán môže byť, na orechy má teta alergiu, tak nebudeme riskovať.  Očakávam niečo kreatívne, lahodné, s peknou výzdobou, dostatočná veľkosť pre 8-10 ľudí. (Špecifikáciu berte ako inšpiráciu, rád sa nechám prekvapiť aj netradičnými riešeniami). Torta je pre tetu Betku a zvyšných 7 členov rodiny. Vek: 5 – 67 (dúfam, že tete Marte som správne trafil vek, nevídame sa často.)

Dátum I. kola prezentácie (II. kolo nevylučujem): 21.3.2016                    

Dátum doručenia torty 23.4.2016

V prípade otázok ma môžete kontaktovať. Upozorňujem, že z dôvodu transparentnosti bude na vašu otázku odpovedané v kópii aj ostatným cukrárňam.

 

.... Prišiel deň „D“. Postupne sa u mňa doma vystriedali všetky 4 cukrárne (jedna odmietla kvôli získaniu zadania na inú tortu k 50-tke) a s hrdosťou mi odprezentovali všetky torty. Bolo to zaujímavé, síce som s tým strávil skoro 4 hodiny, ale z každej som ochutnal, povedal svoje prvé pocity a oznámil, že sa vyjadrím do 7 dní. Samozrejme, že to treba dobre premyslieť a preto sa ešte poradím aj s mojimi najbližšími a možno oslovím aj pár susedov.

.... A je to tu, po dôkladnom zvážení u mňa vyhral prístup, referencie a navrhnutá torta od cukrárne „Sladké nebo“. Zvyšným 3 som dal vedieť, že ďakujem, ale iný uchádzač sa viac trafil do mojich očakávaní. Víťaza som informoval o svojom výbere, ale aby som videl aj prostredie cukrárne a samotných cukrárov, ponúkol som sa, že „debrief“ urobím u nich v cukrárni. Trošku im ten úsmev na tvárach zmrzol, keď som im povedal, že tá torta bola fajn, ale potrebujem ešte zmeniť výzdobu, lesné ovocie nahradiť jahodami, šľahačku vymeniť za pistáciový krém, nebude pre 8 ľudí, ale pre 11, symbol „50“ potrebujem zvýrazniť a zväčšiť. Úsmev sa z nich vytratil definitívne, keď som im povedal, že navrhovaná cena 49,- EUR je veľa a musia to spraviť za max. 38,- EUR.  (a to som pôvodne plánoval ako rozuzlenie I. kola urobiť aj online aukciu, nech tete ušetrím peniaze na 2 fľaše Huberta...)

Keď si ma vypočul majiteľ cukrárne buchol po stole a povedal, že mi nič nenapečie a poslal ma preč!

Nechápem to... ja robím v marketingu a tam to takto funguje a nikto sa nesťažuje. Nevadí, vraj si kamarát môjho strýka otvoril novú cukráreň v Hriňovej. Síce torty piecť nevie, ale vraj robí dobré štrúdle a ešte aj lacné, teta Betka tomu aj tak nerozumie, čo presne chce...

Zdroj: Martin Blaško, riaditeľ agentúry Zaraguza

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 14:58