StoryEditor

Pondelkový kick-off s Ondrejom Štefánikom: Ráno potrebujem tímovú prácu

16.01.2017, 07:53
Ideamaker a spolumajiteľ agentúry Respect APP musí mať v pondelok štyri veci.

Moje ráno sa odohráva dajme tomu v štyroch bodoch. Štyri je magické číslo. Štyri kvety sa dávajú na hroby a smrť sa vo svete teší akejsi vážnosti. Štyri svadby a jeden pohreb bolo moje prvé rande s Hugh Grantom a sme spolu šťastní dodnes. Štyri základné elementy potrebujem ráno k fungovaniu (oheň k cigarete, vodu do kávy, zem pod nohami, vzduch v izbe).

Ono je tých kľúčových ranných okamihov viac, ale štyri štandardné ranné nadlinky sú piliere top of mind. Vynechám dlhý ranný pohľad do akvária. Neviem, čo k tomu povedať. Nezaradím do magickej štvorky ani terapiu svetlom - ranné hrátky s Bioptronom. To je zázrak medicíny, vyzerá to ako rekvizita z Vesmírnej odysey, zákerný palubný počítač HAL 9000, ktorým si svietite na čakry.

Svietim si iba na čelo, na ostatné čakry nemám čas. Na hlavu si máte svietiť magentovým svetlom, ale ja ju osvetľujem oranžovým. Oranžová je na čakru pri žlčníku, ale žlčník a hlava - brat a sestra. Je toho veľa na ráno, ale ostanem len pri magickej štvorke.

shutterstock.com

Magická štvorka

1. Tímová práca

Rána musia byť dlhé, pondelňajšie ráno najdlhšie zo všetkých. Je to predĺžená nedeľa. Nie je to pondelok. Aspoň prvých desať sekúnd po prebudení. Tých desať sekúnd má silu poslednej zabudnutej hľuzovky z nedeľného rizota. Diera by bola niečo, ale tam nebolo nič, povedal Kameňožrút v Nekonečnom príbehu a myslel tým pondelok ráno, prvé ranné sekundy. Myslel to dobre, niečo ako ničotu ale ničotu príjemnú, očisťujúcu. Po napočítaní do desať pobyt v ničote končí. Ale ráno je už v plnom prúde príprav. Najdôležitejší ranný rituál vyžaduje tímovú prácu a nevyžaduje mňa. Všetky deti v domácnosti (u mňa dve dcéry) spolupracujú v úplnej tichosti a poslušnosti na príprave mojej prvej kávy. Jedna dcéra v dostatočnom predstihu zapína kávovar, kontroluje dokonalosť čistoty šálky, podšálky a striebornej lyžičky, tá druhá s láskou a oddanosťou prelieva krabicové mlieko do porcelánu, pričom si obe myslia, že ich služby sú mimoriadne dôležité a že poddanstvo je rovnako zábavné ako kolotoče v Prátri a zároveň posvätné ako krava v Indii. Potom mi môžu na kartónovom Airbooku skontrolovať maily.

osobný archív

shutterstock.com

​Ak je v chladničke kaviár, naložte mi, výborné na ráno, ale ten už bez striebornej lyžičky, hádam rozoznáte striebro od nerezu, inak sa practe z domu. Vážte si to deti, veď aj čísla ste sa naučili čítať zo spotreby na kaviári. Detská práca a zladení detskí komorníci sú nevyhnutnými nositeľkami rána.

2. Ústna voda

Podržať v ústach tridsať sekúnd. Ak bol ráno kaviár, tak ústny director’s cut, aspoň minúta a pol.

3. Dopravný servis

Správy o rannej situácii na cestách. Do práce chodím pešo a preto si dopravný servis nemôžem vypočuť v aute, ale doprajem si ho v kaviarni pred domom. Je to malá kaviareň, otvorená už od siedmej ráno, so zvukom rádia Expres a s obrazom televízie TA3. Trump v obraze, Tásler vo zvuku. Dopravný servis vo zvuku, v obraze veľryba a podobne. Dopravný servis v kombinácii s druhou rannou kávou je prvým kontaktom mozgu s kreativitou. Možno biednou, ale mojou vlastnou, nikým nedoladenou. Že napríklad, prečo nie je dopravný servis aj pre mňa, pre človeka, čo sa dopravuje do práce pešo? Na Hlavnom námestí choďte opatrne, pohybuje sa tam zelená bunda, zastavuje chodcov a pýta si od nich cigarety, popritom vykrikuje proroctvá, ak nedáte cigaretu, tak dáva kliatby...

shutterstock.com

​... úsek pred Nu Spiritom je po víkende neprechodný, pred Vanesou počítajte kvôli tretej rannej káve s polhodinovým zdržaním. Na Baštovej skáče chodcom do cesty bývalý spolužiak, ktorý vlastní zelovoc a potrebuje slogan, vizitky, k tomu nejaký ten online svieži ako jeho ovocie, kreatívnu potlač na banány, nemá peniaze, nechce fullservis, sú to iba drobnosti, je to bez tendra, bártruje kreativitu za kiwi, veď sa poznáme, vyrežem vaše logo na liči, odporúčame to obísť po Michalskej. V Moods počítajte kvôli pomarančovému frešu s ďalším zdržaním, pri Urban House sa vrhajú do cesty jelene, raticová zver a Japonci a opäť sa v žiadnom podniku nefajčí, len tam kde hrá rádio a je pustený televízor.

4. Raňajky v agentúre

shutterstock.com

Po dvoch kávach raňajkujem. V agentúre. Väčšinou také drobnosti, ktoré si kolegovia kúpili v potravinách pod našou agentúrou a povaľujú sa im po stoloch. Bonbóny, pagáčiky, keksy, kešu, proteínové tyčinky pre kulturistov, čajové krekry, hrozno, vzorky od klientov. Niektorí mali cez víkend rodinnú oslavu a priniesli do firmy polovicu torty, bonboniéru, nátierku, šunkovú roládu a čokoládovú fontánu. Po raňajkách hľadám premostenie rána do pondelka tak, aby to pasovalo na to, čo chceme tým pondelkom ľuďom povedať, ráno je síce fasa, ale je to len ráno, treba ho domyslieť, rozvinúť, premeniť na normálny funkčný pondelok.

Pondelkový Kick - off je pravidelná rubrika, ktorú pripravujú Stratégie v spolupráci s ADC (Art Director´s Club). Vďaka nej sa dozviete, ako slovenskí kreatívci začínajú svoj pracovný týždeň a čo ich nakopáva v pondelok ráno. Príjemné uvoľnené čítanie. 

01 - Modified: 2017-06-27 10:52:27 - Feat.: - Title: Kick-off s Katkou Králikovou: Ráno pod desinu nejdem (alebo šport, zdravie, motivácia a práca) 02 - Modified: 2017-06-19 20:29:47 - Feat.: - Title: Kick-off s Máriom Poorom: Všade chcem byť prvý 03 - Modified: 2017-06-12 08:26:03 - Feat.: - Title: Kick-off s Petrom Baslíkom: Ráno mi stačia tri hodiny 04 - Modified: 2017-06-05 08:58:41 - Feat.: - Title: Kick off s Michalom Hornickým: Turistické atrakcie sú pre mňa nevyhnutné zlo 05 - Modified: 2017-05-29 13:14:48 - Feat.: - Title: Kick-off s Petrom Kačenkom: Kto budú ďalší Elvisovia?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 03:39