StoryEditor

Všimli sme si: euroAWK mení ulice na galériu

03.12.2013, 15:58

Spoločnosť aj tento rok podporuje umelcov na svojich outdoorových plochách.

Spoločnosť euroAWK sa aj tento rok rozhodla pokračovať v spolupráci s českými a slovenskými umelcami a pokračuje tak vo svojej tradícii, ktorou je snaha "podporiť domácu umeleckú tvorbu a priniesť umenie tam, kde ho ľudia najmenej čakajú".

Túto jeseň euroAWK poskytla svoje billboardové plochy a citylighty štyrom umelcom -  sú nimi maliari Michael Rittstein a Jaroslav Róna z Česka a Alena Adamíková a Daniel Brunovský zo Slovenska. Každý z nich dostal možnosť prezentovať sa nielen na billboardoch, ale tiež na citylightoch, umiestnených na peších zónach miest.

 

Alena Adamíková sa vo svojej tvorbe zameriava na olejomaľbu, predovšetkým portréty – centrom jej umeleckého sveta je ľudská tvár. Jej obrazy boli vybrané do semifinále Strabag Artward 2009 vo Viedni a na International Enviromental Photography Competition 2002 v Singapure. "Aktivita euroAWK má u mňa veľké sympatie kvôli tomu, že sa výtvarné umenie dostáva bližšie k ľuďom. Nielen k tým, čo nemajú čas ísť do galérie, ale aj k tým, čo by do galérie nešli vôbec. Dobrovoľné využitie súkromných prostriedkov na skrášlenie verejného priestranstva - už to je samo o sebe dosť na to, aby sa náš svet stal krajším.“

 

Michael Rittstein patrí k najvýznamnejším súčasným českým maliarom expresívnej figurálnej maľby, ale venuje sa i priestorovým inštaláciám, kresbe, ilustráciám i voľnej grafike. "Mojou inšpiráciou k vybranému obrazu na citylighte bola cesta po Austrálii, kde človek počas dlhej cesty nevidí nič iné, iba zvieratá. Motív na billboarde je zase inšpirovaný radosťou z pohybu v akejkoľvek forme."

 

Jaroslav Róna, súčasný maliar a sochár, okrem iného v roku 2000 vyhral prestížnu súťaž na pomník Franza Kafku a v roku 2003 bol pomník slávnostne odhalený v Prahe.

 

Daniel Brunovský je známy súčasný slovenský maliar, grafik, sochár a šperkár, syn Albína Brunovského, jedného z najvýznamnejších slovenských grafikov a ilustrátorov konca 20. storočia.

Zdroj: mia

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:15