StoryEditor

Potvrdené: TV Fooor končí

31.10.2013, 15:31
Štvrtý kanál skupiny Markíza bude vysielať už len do konca tohto roka. Prečítajte si stanovisko televízie. (Správa je aktualizovaná, s reakciou konkurenčnej JOJ Group.)

Začiatkom týždňa sa na mediálnom trhu začala šíriť informácia, že CME na Slovensku plánuje zrušiť svoju najmladšiu stanicu Fooor. Podľa našich informácií to včera televízia potvrdila mediálnym agentúram.

Spýtali sme sa preto zástupcov Markízy na dôvody stopnutia vysielania jej štvrtého kanálu.

"Sme presvedčení, že je lepšie mať popri Markíze dve silnejšie ako tri menšie stanice, a to ako z ekonomického hľadiska, tak aj z pohľadu pozicioningu skupiny. Diváci však o svoje obľúbené programy neprídu, väčšina z nich sa presunie na Dajto, ktorá sa bude profilovať ako filmová a comedy stanica. Kultové seriály ako Priatelia a Frasier sa budú vysielať na Doma," povedala pre Stratégie hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová.

 

Markíza Group tak bude mať od nového roka menší počet kanálov, ako jej konkurencia JOJ Group, do portfólia ktorej len nedávno pribudla štvrtá stanica Senzi. Spýtali sme sa televíznej dvojky na trhu, čo hovorí na kroky lídra: "Zrušenie stanice Fooor vnímame ako rozhodnutie v kontexte s hospodárením konkurencie za uplynulé obdobie. JOJ GROUP neplánuje žiadne úpravy v počte staníc, ktoré momentálne prevádzkujeme," povedal pre Stratégie generálny riaditeľ JOJ Group František Borovský.

 

 

TV Fooor začala vysielať 25. februára tohto roka, nedožije sa tak ani svojich prvých narodenín. Pre divákov, ktorí chceli "fičať na zábave", vysielala spočiatku zábavné programy staršieho dáta z vlastnej kuchyne Markízy (napríklad Aj múdri schybí či Slávici na ulici) a postupne napĺňala svoje programové plány akvizičnými komédiami a sitcomami (napr. Frasier, Priatelia a pod.). Tento mesiac (október 2013) sa po nástupe nového generálneho riaditeľa Markízy začali ohlasovať zmeny v prime-time najmladšej stanice v rámci "snahy o posilňovanie jej starších sestier TV Doma a Dajto!". TV Fooor tak prišla o svoje najsledovanejšie seriály (Teória veľkého tresku, Priatelia, Frasier). Všetky tri dosahovali na pomery stanice nadpriemerné výkony, pričom výkony samotného Foooru sa v poslednom období pohybujú okolo 1,5 %. Vtedy tento krok televízia pre Stratégie komentovala slovami: ""Rozhodli sme sa posilniť niektoré časové sloty na Doma a Dajto, ale to v žiadnom prípade neznamená oslabenie FOOOR-u. Ten naďalej ponúka v podobe dvojslotov obľúbené formáty ako napríklad Partička a Rodina Addamsovcov."  Hrozbu poklesu sledovanosti Foooru s ohľadom na tieto zmeny ešte pre dvoma týždňami Markíza poprela: "Nie, pokles sledovanosti neočakávame, keďže sú to silné produkty s dobrou sledovanosťou."

Dnes je ale všetko inak a udržiavanie Foooru sa ruší. Paradoxne aj napriek prvým slovám nového šéfa Markízy, ktoré vyslovil hneď pri nástupe do funkcie v Markíze: "... Chcem prispieť k rozvoju jej kanálov a značiek..." Rozvoj kanálu Fooor už neuskutoční.

 

Zdroj: mia

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:46