StoryEditor

Apple očakáva prvý pokles príjmov za 13 rokov

27.01.2016, 17:15
Apple nečakajú dobré vyhliadky. Analytici sa obávajú, že firma nemá ďalší produkt, ktorý by bol rovnako populárny ako iPhone.

Americká technologická spoločnosť Apple očakáva v tomto štvrťroku prvý pokles príjmov za posledných 13 rokov. Spoločnosť to uviedla pri predstavovaní hospodárskych výsledkov za posledný štvrťrok. Podľa analytikov by po prvýkrát mohol klesnúť predaj iPhonov.

Spoločnosť očakáva, že príjmy v tomto štvrťroku do konca marca klesnú na 50 až 53 miliárd dolárov. Vlani v rovnakom čase boli ich príjmy 58 miliárd dolárov. Generálny riaditeľ Apple Tim Cook v utorok povedal, že v tomto štvrťroku pravdepodobne klesne aj predaj iPhonov.

Prognózy podľa agentúry Reuters naznačujú, že by Apple mohol v tomto štvrťroku predať 50 až 52 miliónov iPhonov. Vlani v rovnakom čase to bolo 61,2 miliónov iPhonov. Predaj týchto zariadení by im tak klesol po prvýkrát v histórii, uviedol analytik Daniel Ives zo spoločnosti FBR Capital Markets&Company.

Cook si myslí, že pokles nebude až taký výrazný ako predpokladajú niektorí analytici. Naznačil tiež, že 60% zákazníkov, ktorí vlastnili iPhone ešte pred uvedením modelu 6 a 6S si staršie telefóny ešte len vymenia.

Čistý zisk Apple za tri mesiace do 26. decembra vzrástol o 1,9 percenta na 18,36 miliardy dolárov. Rast predaja iPhonov sa však takmer úplne zastavil.  Apple v tom období predal 74,8 miliónov iPhonov, predvlani ich v tom istom období predali 74,5 miliónov kusov. Medziročný nárast predaja o 0,4 percenta je najnižší od uvedenia produktu na trh v roku 2007.

Príjmy v prvom štvrťroku stúpli o 1,7 percenta, ale zaostávajú za odhadmi analytikov. Spoločnosť dáva tieto výsledky do súvisu so silnejším americkým dolárom, ale hovorí aj o náznakoch ekonomických problémov.

Finančný riaditeľ Apple Luca Maestri pre agentúru Reuters povedal, že v oblasti širšej Číny (kam patrí aj Hongkong a Taiwan) sa príjmy v poslednom štvrťroku zvýšili o 14 percent. Aj tam ale pozorujú zmeny v ekonomike.

Analytici sa obávajú, že Apple nemá ďalší produkt, ktorý by bol rovnako populárny ako iPhone. Údaje o predaji hodiniek Watch firma nezverejnila. Apple údajne pracuje na vývoji auta, ale jeho plány v tomto odvetví zatiaľ nie sú jasné.

Zdroj obrázka: Flickr

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 08:23