StoryEditor

BBC prerušilo vysielanie a oznámilo vzburu. Londýn začal panikáriť

22.01.2016, 10:21
Takto BBC rádio odprezentovalo pred 90timi rokmi literárnu hru. Neskôr to skúsili ďalšie dve rádiá, následky už ale boli katastrofálne.

Pred deväťdesiatimi rokmi, presne 16. januára 1926 BBC rádio prerušilo pokojné vysielanie a informovalo o vzbure v centre Londýna. Hlásilo, že prišli povstalci, podpálili hotel Savoy, obesili ministra dopravy a nechali vybuchnúť známy Big Ben.

O povstaní informovalo BBC v krátkych vstupoch, ktoré boli prerušené hudobnými pásmami, čo naznačovalo, že v štúdiu urýchlene pripravujú ďalšie informácie o situácii, píše BBCModerátor chrlil jednu desivú správu za druhou. Londýn bol v panike, ľudia vybiehali do ulíc snažiac sa ujsť. Po tom, ako moderátor vyhlásil, že povstalci sa blížia k rozhlasovej stanici BBC, vysielanie náhle skončilo.

Vystrašení obyvatelia museli čakať do ďalšieho dňa, aby sa z novín dozvedeli pravdu. V ten večer dostalo BBC stovky telefonátov. Niektorí sa dožadovali pravdy, iní boli šokovaní a rozčúlení, ďalší vedeniu pogratulovali k úspešnému programu. Podľa BBC jeden z poslucháčov žiadal, aby proti povstalcom nastúpilo britské námorníctvo.

V skutočnosti však išlo o prezentáciu novej hry s názvom Vysielanie z barikád, jej autorom je katolícky kňaz Ronald Knox, ktorý sa venoval písaniu detektívnych románov a obľuboval kanadské žartíky. Výsledkom bolo, že BBC si vyslúžilo poriadnu dávku kritiky od verejnosti, k nej sa pridala i tlač, ktorá sa v tom čase obávala novej konkurencie. Sťažnosť podalo aj 249 poslucháčov, no BBC reláciu obhajovalo tvrdením, že na začiatku programu odvysielali varovanie a samotné udalosti boli opísané nadsadene a s humorom. Vtedajší generálny riaditeľ BBC John Reith, však obzvlášť potreboval podporu poslucháčov, keďže BBC v tom čase existovalo len 4 roky. Väčšina ohlasov však bola dobrá a preto plánovali takúto reláciu ešte zopakovať.

Podobná situácia nastala aj v Amerike o 12 rokov neskôr, keď v roku 1938 herec a režisér Orson Welles v rozhlase predniesol hru s názvom „Vojna svetov“, v ktorej dochádza na Zemi k invázii Marťanov. Podľa populárnych mýtov, tisícky Newyorčanov vyšli v panike do ulíc. Americké noviny informovali verejnosť šokujúcimi článkami a tvrdili, že milióny vystrašených Američanov opustili svoje domovy a skrývajú sa. Cieľom dramatického prednesu bolo poukázať na bezmedznú dôveru publika voči masmédiám, informoval denník The TelegraphMýtus o masových útekoch a panike mohli spôsobiť aj samotné noviny v snahe získať späť čitateľov a cenzurovať rádio v období, keď sa tešilo narastajúcej popularite. 

Posledný pokus o podobné vysielanie sa uskutočnil v Ekvádore vo februári 1949. Leonardo Paez a Eduardo Alcaraz vytvorili španielsku verziu „Vojny svetov“. Po odvysielaní relácie vypukol v hlavnom meste chaos a panika. Keď sa poslucháči dozvedeli, že ide len o žart, panika sa zmenila na vzburu. Skončilo sa to siedmymi úmrtiami a budovy rádia a novín, ktoré sa na relácii podieľali, zhoreli do tla, informoval The Telegraph.

 

 

Zdroj: Erika Brindzová

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 18:59