S: Keď sme si robili monitoring mediálnych výstupov o spoločnosti Rajo, Google nám za ostatné roky ponúkol skôr spravodajské informácie. Ucelenejšie články alebo rozhovory o stratégií spoločnosti, jej kľúčových rozhodnutiach a pod. sme nenašli... Aký je váš vzťah s médiami?
Máte pravdu, nekomunikovali sme intenzívne smerom von a ani to nebola naša stratégia. Viac sme sa prezentovali inováciami, produktovými novinkami, prioritne sme sa sústredili na konečného spotrebiteľa. Doteraz sme si PR zastrešovali vo vlastnej réžíí. V polovici tohto roka sme však začali spolupracovať s PR agentúrou s cieľom posilniť našu PR komunikáciu.
S: Dufam, že našim rozhovorom všetko dobehnemeJ... Na úvod mi nedá neopýtať sa, čo pre vás osobne znamená Rajo?
Je to môj life job. Rajo je silná a pre mňa dôležitá značka, pre ktorú pracujem už 15 rokov.
S: Považujete Rajo za domácu značku?
Určite áno. To, že za nami stojí nemecký majiteľ neznamená, že nie sme domáci. Rajo je slovenská značka a týmto smerom komunikujeme aj naše portfólio. Nakupujeme mlieko od slovenských farmárov, všetky produkty (okrem masla) vyrábame na Slovensku. Profilujeme sa ako slovenský výrobca a tak sme aj vnímaní našimi spotrebiteľmi.
S: Aby sme si trošku zosumarizovali históriu, ktoré míľniky boli pre firmu kľúčové?
História spoločnosti sa píše od roku 1992, kedy sa pôvodný Milex zmenil na akciovú spoločnosť. Z dielne Milexu pochádzal napríklad úspešný RAcionálny JOgurt, ktorý dal neskôr meno celej spoločnosti. V roku 1993 vstúpila do spoločnosti firma Sherdinger. Z môjho pohľadu bol asi najvýznamnejší rok 2001 a to vstupom akcionára, spoločnosti Meggle, ktorá sa o dva roky neskôr stala jediným majiteľom Rajo.
S: Aké najdôležitejšie zmeny priniesol Meggle?
Výrazným prínosom sú investície do našej spoločnosti. Meggle je rodinná firma so 128 ročnou tradíciou. Vieme, že pán majiteľ nám verí, o čom svedčí aj výška doterajších investícií do našej spoločnosti, a to na úrovni viac ako 55 mil. euro.
S: Podpísal sa prínos nového majiteľa pod hospodárske výsledky?
Rajo patrí medzi marketlídrov vo všetkých segmentoch, v ktorých pôsobíme. A jedným z faktorov, ktoré nám pri tom pomáhajú sú aj investície. Mliekarenský priemysel dlhodobo nevykazuje pozitívne čísla, čo je určite aj dôsledkom nízkej spotreby mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku v porovnaní s krajinami EU. Mlieko predstavuje pre spotrebiteľa základnú potravinu, komoditu, čo automaticky evokuje, že musí byť prirodzene lacné. Takéto vnímanie nám určite neprispieva k pozitívnym výsledkom.
S: O akých podieloch v top segmentoch hovoríme?
Medzi najväčšie segmenty patria kyslomliečne produkty, kde je našou vlajkovou loďou Acidko. Dlhodobo si udržuje pozíciu lídra a patrí mu viac ako 40 %-ný podiel na trhu.(Zdroj: Nielsen ) Našim cieľom je jeho pozíciu udržať, pretože rásť s takým vysokým podielom je veľmi náročné. Tiež môžem spomenúť segment cottage cheese, do ktorého sme vstúpili v roku 1998 a do súčasnosti sme aj tu marketlídrom.
S: A aká je situácia v segmente jogurtov? Tu cítiť asi najväčšiu konkurenciu ako nadnárodných koncernov, tak slovenských značiek...
Tento segment je trošku zložitejší a do značnej miery ovplyvnený komunikáciou a jej intenzitou. Takže aj náš podiel je takpovediac kolísavý. Stále sa však radíme medzi marketlídrov. A áno, trh jogurtov je veľmi saturovaný a práve tu cítiť najväčšiu konkurenciu.
S: Objemovo najväčším segmentom je mlieko...
Tento segment sa vyznačuje výrazným podielom mlieka pod privátnou značkou. Viac ako 2/3 objemu trhu sú mlieka v ponuke pod privátnou značkou. Z brandového portfólia trvanlivých mliek je náš podiel na úrovni 13 % a v čerstvom mlieku je náš podiel 9%. (Zdroj: GfK Slovakia )
S: Aký je postoj Rajo k privátnym značkám?
Privátne značky sú súčasťou našej stratégie. Uvedomujeme si, že tento segment je najrýchlejšie rastúci segment v každej produktovej skupine. A pokiaľ na ňom nebudeme participovať my, tak to urobí niekto iný.
S: V ktorom segmente máte najväčší podiel privátnych značiek?
V trvanlivom mlieku.
S: Zostaňme ešte pri mlieku. Ako prví ste na trh uviedli novinku Mlieko Plus obohatené o vápnik a vitamín D. Ako vznikla idea?
Ide o produkt s pridanou hodnotu. Dlho sme uvažovali nad týmto produktom. A pretože slovenský trh neponúkal obohatené mlieka, videli sme v tom veľký potenciál. Aj keď vždy je to obrovské riziko, prichádzať s niečím úplne novým. Inšpirovali sme sa aj zahraničím, kde je podiel mliek s pridanou hodnotou väčšinový ako napríklad trh v Španielsku alebo Portugalsku.
Celý rozhovor si môžete prečítať v októbrových Stratégiách.
Zdroj: rm