StoryEditor

Facebook ukázal dvojaký meter. Nadržiava Palestínčanom

07.01.2016, 19:10

Vytvorili dve facebookovské stránky, ktoré šíria nenávisť a propagandu. Jedna bola zameraná proti Izraelčanom, druhá proti Palestínčanom. Prežila však len jedna.

Pred záverom roka prebehol zaujímavý pokus. Boli vytvorené dve takmer identické facebookovské stránky, ktoré sa líšili len jednou vecou: prvá z nich sa volala "Zastavte Palestínčanov", druhá "Zastavte Izraelčanov". 29.12. potom autori začali na túto stránku pridávať nenávistné príspevky - vždy len so zmeneným subjektom Izrael-Palestína.

Prvý z nich znel: "Sionisti si ukrajujú kúsok po kúsku z Palestíny a svet o tom mlčí. Musíme ich za každú cenu zastaviť!" A vedľa toho: "Veľká krajina Izrael sa musí čoskoro navrátiť z rúk moslimského nepriateľa pod suverénnu židovskú nadvládu. Musíme to za každú cenu dosiahnuť!"

A ďalšie: "Sionistická armáda sa dnes viac ako inokedy dopúšťa násilia voči palestínskym deťom. Tieto deti oslobodia Palestínu krvou a ohňom a zničí sionistických nájazdníkov!" versus "Viac a viac vojakom izraelskej armády je jasné, že je potrebné zničiť arabského nepriateľa. Sme pripravení na vojnu s nepriateľom!" A intenzita príspevkov sa zvyšovala: "Smrť všetkým Židom!". "Smrť všetkým Arabom!". "Takto chceme vidieť všetky Izraelčanov. Smrť Izraelu!". "Takto chceme vidieť všetkých Palestínčanov. Smrť Palestíne!"

V ďalšom kroku potom autori nahlásili obe stránky Facebooku ako nevhodné. Ešte v ten istý deň bola protipalestínska stránka uzavretá. Facebook na to odpovedal štandardne: "Preskúmali sme stránku, ktorú ste nahlásili kvôli vierohodnej hrozbe násilia, a zistili sme že porušuje naše Community Standards (Komunitné štandardy)."

Stránka proti Izraelu však uzavretá nebola, aj napriek tomu, že obsahovala rovnaké príspevky. Facebook autorom napísal, že stránka neporušuje žiadne pravidlá.

Z dvoch stránok bola teda uzavretá tá, ktorá sa stavala proti Palestínčanom. Tá, ktorá sa vyhráža Izraelu, funguje dodnes.

Otázka znie: ide o obyčajnú náhodu? Alebo sa jednoducho len dvaja pracovníci Facebooku každý trochu inak vyspali? Alebo to jednoducho posudzoval robot, ktorý je zle nastavený? Dvojité štandardy, na ktoré tento prípad ukazuje, sú zarážajúce. Paradoxné je tiež fakt, že sám šéf Facebooku, Mark Zuckerberg, pochádza zo židovskej rodiny.

Článok bol prevzatý z portálu mediahub.cz.

 

Zdroj: Zdeněk Strnad

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:45