StoryEditor

Google opäť v nemilosti hudobného priemyslu

29.03.2016, 00:36
Britské nahrávacie spoločnosti vyžadujú od Googlu ďalšie kroky proti pirátom.

Internetová spoločnosť Google nerobí dosť pre to, aby z výsledkov vyhľadávania odstraňovala odkazy na internetové stránky pirátov. Uviedla to britská organizácia nahrávacích spoločností BPI. Prevádzkovateľ internetového vyhľadávača by podľa organizácie mal svoj postup týkajúci sa odkazov na obsah porušujúci autorské práva zmeniť, alebo by ho k tomu mala prinútiť vláda, napísal na svojom webe britský denník The Guardian.

Napätie medzi Googlom a hudobným priemyslom kvôli pirátstvu trvá už nejakú dobu. Google v roku 2012 sľúbil, že požiadavky na odstraňovanie odkazov na údajne pirátsky materiál zohľadní vo svojom vyhľadávacom algoritme. Tieto odkazy by sa tak teoreticky mali nachádzať hlbšie v zozname výsledkov vyhľadávania.

Organizácia BPI tvrdí, že Googlu od júna 2011 ohlásila viac ako 200 miliónov odkazov na obsah porušujúci podľa nej autorské práva. "Nelegálne" výsledky vyhľadávania, ktoré Google odstraňuje, ale podľa nej "často nahradzujú  iné nelegálne odkazy, čo znamená, že legálne služby sú na popredných miestach vo výsledkoch naďalej zatláčané do pozadia stránkami porušujúcimi autorské práva".

Google by mal podľa BPI podniknúť ďalšie kroky na podporu držiteľov autorských práv, napríklad zabezpečiť, aby sa legálne digitálne hudobné služby mohli objavovať vyššie v zozname vyhľadávania, alebo automaticky vyraďovať weby, ktoré za nelegálne označila britská justícia.

Google v odpovedi denníku The Guardian uviedol, že svoj algoritmus upravil tak, aby sa weby s vysokým počtom žiadostí o stiahnutie objavovali na nižších pozíciách vo výsledkách vyhľadávania.
Firma už skôr uviedla, že vyradenie celých stránok by nebolo efektívne a mohlo by ľahko vyústiť v cenzúru zákonného obsahu.

Správu uverejnil mediahub.cz.

Zdroj: mediahub, ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 11:55