StoryEditor

DiCaprio má svojho prvého Oscara, filmom roka je Sledovačka

29.02.2016, 06:25
Najviac Oscarov získali snímky Mad Max: Zbesilá cesta, Revenant Zmŕtvychvstanie a Sledovačka.

Víťazným filmom 88. ročníka udeľovania Oscarov cien Americkej filmovej akadémie je novinárska dráma Sledovačka (Spotlight), ktorá rozpráva o tíme reportérov z Boston Globe, ktorí sa dlhodobo metodicky venovali kauze zneužívania detí v katolíckej cirkvi. Snímka zvíťazila nad favorizovaným filmom Revenant Zmŕtvychvstanie.

 

Revenant Zmŕtvychvstanie však premenil nominácie v ďalších hlavných kategóriách, keď druhýkrát za sebou získal Oscara za najlepšiu réžiu Alejandro González Iñárritu a prvýkrát v živote sa pozlátenej sošky dočkal Leonardo DiCaprio. 41-ročnému hercovi sa to podarilo na piaty pokus. Vo filme Zmŕtvychvstanie stvárnil hlavnú rolu lovca kožušín, odsúdeného zomrieť v drsnej prírode Južnej Dakoty prvej polovice 19. storočia. DiCaprio tento rok porazil Matta Damona (Marťan) alebo Eddieho Redmaynea, ktorý sa zaskvel v životopisnom filme Dánska dievča.

 

Alejandro González Iñárritu získal druhýkrát za sebou Oscara za najlepšiu réžiu a dvorný kameraman mexického filmára Emmanuel Lubezki na Oscara dosiahol dokonca tretíkrát za sebou. Vlani pozlátenú sošku dostal za film Birdman, predvlani za Gravitáciou.

 

Oscara v kategórii najlepšia herečka si odniesla Brie Larsonová, ktorá stvárnila hlavnú úlohu v trileri Izba. Oscar pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe patrí Švédke Alicii Vikanderovej za stvárnenie manželky dánskeho transsexuálneho maliara Einara Wegenera vo filme Dánske dievča. Oscara pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe prevzal Mark Rylance z filmu Most špiónov. Na trofej tak nedosiahol napríklad Sylvester Stallone.

 

Svojho prvého Oscara za najlepšiu hudbu získal v noci na dnes legendárny taliansky skladateľ Ennio Morricone za hudbu k filmu Osem hrozných režiséra Quentina Tarantina. Morricone premenil až svoju celkovo šiestu nomináciu na Oscara v danej kategórii. V roku 2006 ale dostal čestnú cenu Akadémie filmového umenia a vied. Tarantino a Morricone sa vlani stretli v Prahe, kde Talian začal natáčať hudobný sprievod pre Tarantinov nový western. Skladateľ si pre soundtrack vybral orchester, s ktorým absolvoval turné po Európe.

 

Na tohtoročnom udeľovaní Oscarov cien sa presadilo tiež austrálske akčné sci-fi Šialený Max: Bláznivá cesta. Má na konte šesť Oscarov predovšetkým v technických kategóriách - za najlepšie kostýmy, za najlepšiu výpravu a dekorácie, za najlepšie masky a za strih. Šialený Max premenil aj nominácie v kategóriách zvukové efekty (Mark Mangini a David White) a zvuk (Chris Jenkins, Gregg Rudloff a Ben Osmo).

 

Oscara za najlepší pôvodný scenár získali Thomas McCarthy a Josh Singer za Sledovačku (Spotlight). Trofej za najlepší adaptovaný scenár dostali Adam McKaye a Charles Randolph za film Stávka na neistotu.

 

Oscara pre najlepší neanglicky hovorený film získala maďarská snímka Saulov syn. Film z prostredia nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime je celovečerným debutom režiséra Lászlóa Nemesa.

 

Oscarovú ceremóniu sprevádzal 51-ročný komediálny herec Chris Rock. V úvodnom príhovore bagatelizoval údajnú rasovú nevyváženosť Oscarov a diskriminácii v Hollywoode. Rock je sám Afroameričan. Údajná rasová diskriminácia sa stala jedným z hlavných tém tohtoročných Oscarov hneď po januárovom oznámení nominácií. Medzi 20 nominovanými hercami totiž figurujú už druhý rok po sebe výhradne belosi. Neďaleko Dolby Theatre kvôli tomu pred slávnostným udeľovaním demonštrovali desiatky ľudí na čele so známym černošským aktivistom a reverendom Alom Sharpton.

Rock nevypočul výzvu niektorých svojich kolegov, aby sa moderovania Oscarov vzdal. "Ak chcete mať čiernych nominovaných, musíte mať čierne kategórie," povedal Rock. Zdôraznil, že hercom čiernej pleti stačí, keď budú mať rovnaké príležitosti. Slávnostný večer bojkotovalo rad osobností tmavej pleti, ako sú režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkettová Smithová.

 

Mohlo by vás zaujímať aj:

Najviac nominácií na Oscara má Revenant Zmŕtvychvstanie

Najhorším filmom roka je Päťdesiat odtieňov sivej. Získal päť Zlatých malín

 

 

{C}{C}

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

 

 

 

 

 

Zdroj: čtk

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 13:02