StoryEditor

Najhorším filmom roka je Päťdesiat odtieňov sivej. Získal päť Zlatých malín

28.02.2016, 08:59
Filmovú anticenu Zlata malina si film odniesol aj za najhorší scenár a najhorší herecký mužský aj ženský výkon. Pozrite si kompletný zoznam víťazov.

Ceny za najhoršie snímky a herecké počiny každoročne udeľuje nadácia Golden Raspberry Awards. Tento rok podľa agentúry AP rozhodovalo o anticenách 943 hlasujúcich zo 20 krajín. Podľa tradície sa Zlaté maliny udeľujú v Los Angeles v predvečer odovzdávania Oscarov.

S nápadom na Zlaté maliny prišiel v roku 1981 americký copywriter John J.B. Wilson, keď krátko po sebe videl filmy Can't Stop the Music a Xanadu. Kým na prvé odovzdávanie týchto cien dorazili len tri tucty ľudí, záujem o Zlaté maliny rástol a štvrtý ročník si už všimla i CNN a káblové televízie.

 

 

Najhorší film, scenár, i herecké výkony

Filmovú anticenu Zlatú malinu za najhorší film roka získal film Päťdesiat odtieňov sivej. Porota rozhodla, že táto filmová adaptácia úspešného erotického románu má tiež najhorší scenár a najhorší herecký mužský aj ženský výkon v podaní Jamieho Dornana a Dakoty Johnsonovej. Herci si odniesli aj cenu na najhoršiu hereckú kombináciu na plátne. Film premenil zo šiestich nominácií až päť na ocenenia.

 

Cenu za najhorší film si odniesla aj snímka Fantastická štvorka, režisér Josh Trank si odniesol Zlatú malinu pre najhoršieho režiséra a porota rozhodla, že snímka si zaslúži aj Zlatú malinu za najhorší remake alebo pokračovanie.

 

Z ďalších Zlatých malín pripadla napríklad anticena pre najhoršieho herca vo vedľajšej úlohe  Eddiemu Redmayneovi za výkon v sci-fi filme Jupiter vychádza. Najhoršou herečkou vo vedľajšej úlohe bola v uplynulom rok podľa účastníkov hlasovania Kaley Cuocová za poňatie role v snímke Alvin a Chipmunkovia: Čiperná jazda.

 

Kompletný zoznam víťazov 36. ročníka Zlatých malin za rok 2015:

Najhorší film:
Päťdesiat odtieňov sivej
Fantastická štvorka

Najhorší režisér:
Josh Trank (Fantastická štvorka)

Najhorší herec:
Jamie Dornan (Päťdesiat odtieňov sivej)

Najhoršia herečka:
Dakota Johnson (Päťdesiat odtieňov sivej)

Najhorší herec vo vedľajšej úlohe:
Eddie Redmayne (Jupiter vychádza)

Najhoršia herečka vo vedľajšej úlohe:
Kaley Cuoco (Dokonalý svedok s.r.o. a za hlas vo filme Alvin a Chipmunkovia: Čiperná jazda)

Najhorší remake alebo pokračovanie:
Fantastická štvorka

Najhoršia kombinácia na plátne:
Jamie Dornan, Dakota Johnson (Päťdesiat odtieňov sivej)

Najhorší scenár:
Kelly Marcel (Päťdesiat odtieňov sivej)

Malinová cena vykúpenia:
Sylvester Stallone (Tuax)

 

 

 

Nasprejovanú cenu odovzdávajú desaťročia

Zlatá malina alebo Tinsel Town's Tackiest Trophy je lacná, ručne vyrezávaná malina veľkosti golfovej loptičky nasprejovaná zlatou farbou, ktorá stojí na filmovom kotúči. Samotné ceny stoja asi päť dolárov za jednu.

Jedinými dvoma hercami, ktorí boli nominovaní na Oscara a zároveň vyhrali Malinu za rovnakú rolu, sú James Coco za Only When I Laugh v roku 1982 a Amy Irving za Yentl v roku 1984.

Herci, ktorí získali za herecké výkony Oscary i Maliny, sú Faye Dunaway, Marlon Brando, Charlton Heston, Laurence Olivier, Roberto Benigni, Halle Berry, Sandra Bullock a Liza Minnelli. Sofia Coppola, Ben Affleck, Kevin Costner a Prince tiež získali Oscary i Maliny, ale len jedna z týchto cien bola za herecký výkon.

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať aj:

Na Zlatú malinu ašpiruje Päťdesiat odtieňov sivej, v hre je i Stallone

Najviac nominácií na Oscara má Revenant Zmŕtvychvstanie

 

 

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

 

 

Zdroj: kh

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 02:39