StoryEditor

EÚ varuje: Opustite Facebook ak nechcete, aby vás špehovali

27.03.2015, 11:19

Ani takmer dva roky po prepuknutí škandálu z odpočúvaním zo strany amerických úradov si ľudia nemôžu byť istý ochranou svojho súkromia.

Európa najnovšie varuje, že dáta z Facebooku môžu skončiť na monitore špióna v službách Washingtonu. „Mali by ste zvážiť zrušenie konta na Facebooku, ak nejaké máte,“ upozornil právnik Európskej komisie Bernhard Schima na pojednávaní Európskeho súdneho dvora. Európske úrady nevedia zaručiť, že súkromné údaje Európanov, ktoré Facebook „vyváža“ do Ameriky, ostanú ochránené.
 
Vyplýva to zo sporu, ktorý rozpútal rakúsky aktivista Maximilian Schrems. Na súdnom dvore zažaloval Írsko za to, že neblokuje prípadné zdieľanie jeho osobných údajov medzi populárnou sociálnou sieťou a úradmi v Spojených štátoch. Práve v Dubline má Facebook svoje európske sídlo.
 
Schrems spustil kampaň za ochranu súkromných údajov ešte vlani v lete. K jeho iniciatíve, ktorá vyústila do súdneho sporu, sa pridali tisíce používateľov Facebooku z viac ako stovky krajín sveta. „S takýmto veľkým počtom účastníkov máme veľkú základňu na vyriešenie sťažností o porušovaní súkromia. Ak uspejeme, výsledok bude mať pozitívny dopad na všetkých užívateľov,“ vyhlásil ešte vlani 27 ročný aktivista zo susedného Rakúska.

Zdroj: red

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:14