Titan Aerospace
StoryEditor

Internet na celej zemeguli? Google na to kúpil firmu

16.04.2014, 17:01
Google získal spoločnosť vyrábajúci lietadlá, ktoré budú pre ňu fotiť Zem a šíriť pripojenie na internet na odľahlé miesta.

Google zrealizoval ďalšiu akvizíciu: kupuje spoločnosť Titan Aerospace. Informuje The Wall Street Journal.

Titan Aerospace sa špecializuje na výrobu bezpilotnných minilietadiel - dronov - poháňaných solárnou energiou. Podľa denníka Google bojuje o možnosť rozšírovať sa a nájsť nových používateľov aj na odľahlých miestach. Dron od Titan Aerospace využije na to, aby zbieral obrázky a tiež priniesol internetové pripojenie na doposiaľ "offline" miesta zemegule. Za týmto účelom odštartoval v minulosti Project Loon (video dole).

Minilietadielka by mali bez ľudského zásahu vydržať vo vzduchu niekoľko rokov. Podľa WJS je to sľubná, ale zatiaľ neoverená technológia, ako šíriť internetové pripojenie tam, kde doteraz nebolo. Výrobca tvrdí, že v ostrej prevádzke môžu byť už budúci rok, i keď podľa expertov z brandže stále existuje niekoľko prekážok, ktoré musí prekonať.

Titan Aerospace má dvadsať zamestnancov a sídli v štáte Nové Mexiko. Cena za akvizíciu nebola oznámená. O spoločnosť mal záujem aj Facebook, rokoval s ňou pred mesiacmi.

Podľa WJS by Google aj Facebook pomocou dronov a internetizácie nových oblastí mohli získať milióny nových zákazníkov, predávať pásmo ďalším spoločnostiam a bojovať o prvenstvo v rozvojových krajinách. Okrem toho Google získa fotografie či poveternostné informácie, ktoré vie využiť pri iných projektoch, napríklad Google Maps.

http://youtu.be/mcw6j-QWGMo

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 00:20