Bill Gates
StoryEditor

10 najbohatších ľudí sveta, ktorí zbohatli vďaka technológiám

03.03.2015, 16:51
Bill Gates má majetok za 79,2 miliardy dolárov. Kto ďalší zarobil na technológiách? Prinášame rebríček najbohatších "digitálnych" mágov.

Forbes zverejnil rebríček najbohatších ľudí na svete. Je medzi nimi viacero miliardárov, ktorí zbohatli vďaka technológiám.

Prvenstvo si opäť udržal Bill Gates, 59-ročný zakladateľ firmy Microsoft. Jeho majetok narástol na 79,2 miliardy dolárov. Je nielen najbohatším miliardárom z technologickej brandže, ale vôbec najbohatším človekom na svete.

Jedinou ženou v rebríčku, ktorá narušila nadvládu mužov je Laurene Powell Jobs. Žena, ktorá zvládla svoj osobný život po boku technologického mága a zároveň neznesiteľného človeka Steva Jobsa teraz šéfuje The Laurene Powell Jobs Trust. Súčasťou jej portfólia sú spoločnosti ako Apple a Disney. Aj to ju posunulo na celkové 45. miesto v rebríčku a taktiež medzi desiatku najbohatších ľudí v rámci IT.

Zaujímavosťou je, že z desiatich najbohatších ľudí, ktorí zbohatli vďaka technológiám, pochádza až deväť z USA. Najmladším z nich je 30-ročný zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg s majetkom presahujúcim 33 miliárd dolárov. Technologickým boháčom sa darí aj v Číne: e-commerce špecialista Jack Ma má 22,7-miliardový majetok. V druhej desiatke nájdete tiež ľudí z Indie, Japonska či Nemecka. Najbohatším európskym technologickým miliardárom je Nemec Hasso Plattner s majetkom v hodnote 9,1 miliardy dolárov. Je jedným zo zakladateľov softvérovej spoločnosti SAP.

Top 10 najbohatších ľudí sveta z oblasti technológií
(v zátvorke uvádzame miesto v celkovom re
bríčku Forbesu)

 

1. (1.) Bill Gates

Majetok: 79,2 miliardy dolárov

Bill Gates obhájil pozíciu najbohatšieho muža sveta. Jeho majetok oproti minulému roku stúpol o niečo vyše tri miliardy. Forbes teraz vyčíslil jeho majetok na 79,2 miliardy dolárov. Gates je zakladateľom najväčšej softvérovej firmy na svete Microsoft. Do Gatesovho majetku patrí aj investičná skupina Cascade Investment.

 

2. (5.) Larry Ellison

Majetok: 54,3 miliardy dolárov

Je spoluzakladateľom a dnes výkonným riaditeľom spoločnosti Oracle. Jeho majetok odhaduje Forbes na 54 miliardy dolárov, čiže o šesť viac ako v minulom roku.

Súhlasil aj so znížením platu na pozícii šéfa Oracle. Namiesto obvyklého milióna dolárov si v dôsledku recesie zarobil iba jeden dolár.

Celkovo daroval Ellison na charitu stovky miliónov dolárov, len za rok 2004 podľa odhadu Forbesu rozdal na dobročinnosť 151 miliónov dolárov.

 

3. (15.) Jeff Bezos

Majetok: 34,8 miliardy dolárov

Šéf Amazon-u. Podľa Forbesu napriek neúspechu prvého smartfónu Amazon.com a tlaku investorov začal rok 2015 dobre. Amazom získal prvý Zlatý glóbus a chce preniknúť do filmového biznisu.

 

4. (16.) Mark Zuckerberg

Majetok: 33,4 miliardy dolárov

Spoluzakladateľ a CEO Facebooku má za sebou dobré výsledky, keď tržby v roku 2014 vzrástli o 58 % na 12,5 miliardy dolárov. Facebook v roku 2014 kúpil aj aplikáciu WhatsApp. Samotný Zuckerberg v rebríčku Forbesu poskočil z 21. na 16. miesto.

 

5. (19.) Larry Page

Majetok: 29,7 miliardy dolárov

Šéf Googlu podľa Forbesu šéfuje "najvplyvnejšej spoločnosti digitálnej éry". Má 65-perecentný podiel medzi vyhľadávačmi a operačný systém Android používa miliarda ľudí. Page medziročne klesol v rebríčku miliardárov o dve priečky, zo 17 na 19. Medzi technologickými miliardármi ho predbehol Zuckerberg.

 

6. (20.) Sergey Brin

Majetok: 29,2 miliardy dolárov

Spoluzakladateľ Googlu si drží svoju pozíciu medzi technologickými boháčmi. Celkovo je 20. najbohatším človekom sveta, pred rokom bol 19.

 

7. (33.) Jack Ma

Majetok: 22,7 miliardy dolárov

Čínsky "génius" v oblasti e-commerce zažil rýchly vzostup, keď v rebríčku Forbesu medziročne poskočil zo 122. na 33. miesto a dostal sa aj do prvej desiatky technologickým boháčov. Vďačí za to okrem iného vstupu jeho spoločnosti Alibaba Group na newyorskú burzu.

 

8. (35.) Steve Ballmer

Majetok: 21,5 miliardy dolárov

V roku 2014 odišiel z pozície CEO spoločnosti Microsoft a kúpil tím Los Angeles Clippers za 2 miliardy dolárov - najviac v histórii NBA. V rebríčku miliardárov si drží stabilné miesto, pred rokom bol 36.

 

9. (45.) Laurene Powell Jobs

Majetok: 19,5 miliardy dolárov

Jediná žena medzi top 10 technologickými miliardármi. Vdova po Stevovi Jobsovi má za sebou dobrý rok: v rebríčku Forbesu poskočila zo 73. na 45. miesto. Jej biznis zahŕňa Apple a spoločnosť Disney, v ktorej má jej The Laurene Powell Jobs Trust 7,7-percentný podiel.

 

10. (47.) Michael Dell

Majetok: 19,2 miliardy dolárov

Šéf spoločnosti Dell si udržiava pozíciu: pred rokom bol 48. najbohatším miliardárom, teraz 47. Do prvej desiatky technologických boháčov sa však dostal len tesne: na päty mu šliape softvérový magnát Azim Premji z Indie s 19,1 miliardami.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: ik, hn

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:45