Bill Gates prijal Ice Bucket Challenge
StoryEditor

5 dôvodov, prečo je z oblievania ľadovou vodou fenomén

21.08.2014, 16:49
Z #IceBucketChallenge sa stal jeden z najsilnejších virálov. Prečo sa mu tak darí.

Zakladateľ Microsoftu Bill Gates, hokejista Marián Gáborík, ale aj "obyčajní smrteľníci": vyliali si na hlavu ľadovú vodu, aby podporili boj proti chorobe - amyotrofickej laterálnej skleróze (ALS). A podporili jeden z najväčších virálov vôbec.

Výzva ALS Ice Bucket Challenge mala za sedem najsilnejších dní podľa dát Brandwatch, ktoré priniesol Digital Strategy Consulting, 480 tisíc relevantných zmienok očistených o spam a až 4 miliardy impresií.

Z "ľadovej výzvy" sa stal jeden z navýraznejších virálov. Prečo podľa nás Ice Bucket Challenge fungoval. Tu je päť dôvodov:

 

1. Jasné pravidlá v štýle reťazových mailov

Na počiatku Ice Bucket Challenge boli jednoduché pravidlá: buď si vylejte na hlavu ľadovú vodu, alebo venujte 100 dolárov na výskum ALS. A nechýbal časový rámec: na reakciu máte 24 hodín. Dôležitým prvkom bolo, že každý, kto sa nechal obliať, mohol vyzvať ďalších ľudí. Stala sa z toho reťazová reakcia v štýle "rozošlite tento e-mail desiatim ďalším, inak zajtra zomriete", akurát sa nezakladala na poverčivosti ľudí, ale pracovala s oveľa racionálnejšími a masovo prijateľnejšími argumentmi. Celý Ice Bucket Challenge je vlastne zábava s veľmi jednoduchými pravidlami, ktorá obsahuje výzvu na zapojenie ďalších a ďalších ľudí, ktorá spolu s jasne zadefinovaným časovým rámcom 24 hodín vytvára potenciál, aby sa šírilia geometrickým radom. A nesmieme zabudnúť ani na detaily: leto je predsa ideálne obdobie na oblievanie, ako si všimol web Inc. Stotožňujeme sa s tým: načasovanie je skvelé.

2. Charita, charita, charita

Na rozdiel od virálu od Dove či iných pokusov nie je za tým všetkým komerčný produkt, ale "dobrá vec". A to je dôležitý psychologický moment: na jednej strane zapcháva ústa odporcom, na strane druhej otvára dvere, ktoré by pri komerčných viráloch ostali zabuchnuté.

3. Masívna podpora celebrít

Podpora celebrít zohrala dôležitú rolu, keďže spoločenských lídrov radi nasledujú masy. Práve preto, že išlo o charitatívnu záležitosť, pridala sa väčšina celebrít, ktoré niekto vyzval. Tých, čo neskončili obliati, by ste zrázali rýchlo. Jedným z mála je americký prezident Barack Obama, ani on však nepovedal nie výzve ako takej, len si zvolil možnosť "B" a daroval peniaze na charitu.

4. Rýchlo vyvrátené protiargumentny

Proti Ice Bucket Challenge sa ťažko argumentačne bojuje. Samotná idea sa sotva dá napadnúť, keďže na začiatku "výzvy" nestála agentúra, ale údajne "obyčajný človek", ktorý chcel podporiť konkrétneho pacienta s amyotrofickou laterálnou sklerózou. Námietky typu "je to otravné" budú mať oveľa nižšiu váhu ako to, keď niekto zverejní takéto emotívne video na obhajobu "ľadovej výzvy".

Relevantným kritickým názorom mohlo na začiatku byť, že výzva bude mať iba efekt klikania, zdieľania a šírenia, ale neprinesie žiaden reálny prínos pri liečbe samotnej choroby. Asociácia ALS to vyvracia číslami: podľa dnešných dát sa od 29. júla dodnes vyzbieralo 41,8 milióna dolárov na daroch, čo je asi 20-krát viac ako 2,1 milióna za rovnaké obdobie minulý rok. Pribudlo skoro 740 tisíc nových darcov. A aj Forbes, ktorý ľadovú výzvu obhajuje, argumentuje charitou: podľa neho je Ice Bucket Challenge dobré, pretože zbiera peniaze na ALS, podporuje u ľudí charitatívne cítenie a darcovstvo ako také a získava vysoké objemy peňazí.

Jeden z protiargumentov, ktorý sa zatiaľ nepodarilo vyvrátiť, prichádza z Kalifornie. V štáte sužovanom suchami a nedostatkom vody sa hovorí, že to je plytvanie, uvádza L. A. Times. Komunikujú to s hashtagom #droughtshaming.

5. Každý má motiváciu. Niekedy falošnú

Ice Bucket Challenge dáva širokú možnosť, prečo sa zapojiť: časť ľudí to robí, lebo naozaj má charitatívne cítenie. Pre časť je to dobrá zábava, feel-good aktivita. A časť, ktorá nikdy nedá ani euro na charitu, sa takto môže zviesť a zlepšiť svoj imidž. Potenciálna cieľová skupina je teda mimoriadne široká.

 

Prečítajte si tiež: Celebrity pod ľadovou sprchou. Len kvôli charite

http://youtu.be/qat9gR5nrpM

http://youtu.be/XS6ysDFTbLU

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:58