Facebook. Foto: Flickr/Dimitris KalogeropoylosFlickr/Dimitris Kalogeropoylos
StoryEditor

Ako neprísť o svoju Facebook stránku

09.04.2015, 11:10
Čo plynie z kauzy hacknutia Pravdy na Facebooku. Pár tipov, ktoré slúžia ako prevencia.

V noci z piatka na sobotu niekto hackol konto Pravdy na Facebooku. Bohužiaľ, v podobných prípadoch nezasahuje ani samotný Facebook a necháva na to samotnej firme, aby si danú záležitosť vyriešila (nespokojný zamestnanec, podvod a podobne).

Pár tipov, ktoré slúžia ako prevencia:

1. Neotváram odkazy od cudzích ľudí. V prípade, že ide o podozrivý odkaz, tak ho otváram v režime inkognito (Chrome = ctrl+shift+n).

2. Pred udelením admin práv si veľmi dobre premyslím komu ich udelím a tiež, aké práva im pridelím. Naozaj potrebuje daná osoba plný prístup ku stránke?

3. Používam overenie prihlásenia ako aj upozornenie na prihlásenie

4. Pravidelne kontrolujem z akých zariadení a kde som sa prihlasoval

5. Pri aplikáciách si najskôr pozriem kto za ňou stojí, či ju naozaj musím použiť. V prípade, že ide o podozrivú aplikáciu, tak si ju otvorím v profile, ktorý mám vytvorený len za týmto účelom (testovanie)

6. Dávam si pozor na akú Wifi sieť sa pripájam.

Sú to jednoduché veci, ktoré sa dajú aplikovať aj na iné sociálne siete, ako aj na prístup k Internet bankingu, domovu a podobne. Stať sa môže všeličo, preto je lepšie to útočníkom aspoň sťažiť. Iným prípadom sú rôzne spory, ktoré vzniknú v prípade, že sa spoločníci pohádajú, alebo ak sa rozhodnete ukončiť spoluprácu s externistom/zamestnancom. Vtedy odporúčam premýšľať dopredu a najskôr zabezpečiť práva a až potom konať. Občas sa totiž stáva, že to nemusí skončiť dobre a urazený spoločník/externista/zamestnanec vám môže spôsobiť rôzne škody.

 

Michal Dragan je social media marketing specialist, môžete sa s ním spojiť cez LinkedIn.

 

Poznámka: Príspevok vyšiel pôvodne na LinkedIn-e. Stratégie ho prebrali so súhlasom autora.

Zdroj: Michal Dragan

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 04:08