StoryEditor

Bratislavská MHD testuje bezplatné wi-fi

24.07.2012, 15:23

Voľná wi-fi zóna sa totiž zavádza len na skúšku.

Bratislavčania sa môžu pripojiť na internet už aj v autobuse mestskej hromadnej dopravy (MHD). Od pondelka sú bezplatným wi-fi pripojením vybavené niektoré linky.

Voľná wi-fi zóna sa totiž zavádza len na skúšku a jej cieľom je overiť spoľahlivosť pripojenia na internet pri pohybe vozidla. Až po tomto vyhodnotení sa bude podľa hovorkyneDopravného podniku Bratislava (DPB) Agáty Stanekovej o ďalších wi-fi pripojeniach uvažovať. Testovanie projektu, ktorý využíva GSM technológiu od mobilného operátora, potrvá do polovice augusta v autobuse s evidenčným číslom 1824. Na možnosť pripojiť sa na internet upozorňujú aj nálepky na oknách či dverách autobusu.

Cestujúci môžu od pondelka surfovať po internete, prezerať si maily alebo pripojenie využívať na rôzne nové komunikačné aplikácie. Sťahovanie filmov a hudby je však zablokované. Podľa odhadov by rýchlosť pripojenia mohla dosahovať približne 1Mbit/s.

Internet prevádzkuje spoločnosť See&Go. Tá má v mnohých autobusoch MHD aj obrazovky, na ktorých premieta dokumentárne filmy, reklamy či krátke správy. Spoločnosť bude zároveň overovať počet pripojení a objem prenesených dát.

Ak chce Bratislavčan využiť službu, musí disponovať zariadením podporujúcim wifi a prihlásiť sa do siete seeandgo-free-wifi. Službu podľa dopravcu už v pondelok využilo množstvo cestujúcich, ktorí si pripojenie na internet pochvaľovali.

Zdroj: TASR, red

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. máj 2024 12:40