Project Ara
StoryEditor

Budúcnosť telefónov: Vzniká mobil, čo si sami poskladáte (video)

17.04.2014, 16:03
Google vyvíja Project Ara. Jeho mobily budú úplne holé a zákazník rozhodne, aké funkcie im pridá. Pozrite si video.

Google hovorí o tom, ako vidí budúcnosť mobilných telefónov: vývojárom predstavil Project Ara. Informuje Engadget.

Nápad Google je odlišný od smeru, akým idú hlavní výrobcovia mobilov. Jeho Project Ara chce priniesť ľuďom úplne "holý" mobilný telefón, ktorý sa bude skladať iba z displeja, procesoru a wifi. Ľudia sa sami rozhodnú, čo ďalšie chcú - či už je to fotoaparát, veľká pamäť, čítačka kreditných kariet, merač vášho pulzu alebo čokoľvek iné. Google je otvorený spolupráci s vývojármi.

Výhodou má byť cena: aj keď Google zatiaľ nehovorí, za koľko by sa takéto "kostry" telefónov mali predávať, jeho výrobné náklady sú 50 dolárov. Pozitívom má byť aj to, že majiteľ mobilu nebude musieť robiť kompromisy a uprednostniť niektoré funkcie na úkor iných: vyberie si funkcie a prídavné moduly na základe svojich technologických požiadaviek alebo finančných možností. Od mobilu sa očakáva aj vysoká životnosť - dlhšia než v prípade klasických smartfónov. Ak sa niečo rozbije, majiteľ to vymení.

Google plánuje, že moduly pre takýto mobil by mohli vytvárať tretie strany. Práve preto v Amerike predstavuje Project Ara na sérií stretnutí s vývojármi. Prvé z nich sa uskutočnilo práve tento týždeň. Možnosti, čo napojiť k základnému telefónu, by teda mohli byť mimoriadne široké.

Cieľ je vytvoriť "mobil pre všetkých". Google argumentuje tým, že 5 miliárd ľudí na svete stále nemá smartfón. Jeho cenovo lacné riešenie môže byť vhodnou alternatívou pre rozvojové menej bonitné trhy. Na svojom webe hovorí, že Project Ara je "navrhnutý exkluzívne pre 6 miliárd ľudí".

Project Ara je zatiaľ v relatívne raných fázach. Vznikol prototyp a stále sa vyvíja. Podľa Engadget musí vyriešiť napríklad to, že takýto mobil je stále ťažší a väčší ako konkurenti a otázniky vznikajú aj okolo jeho energetickej náročnosti. Google si však stanovil, že budúci rok ukáže reálne výsledky projektu Ara.

http://youtu.be/PQqudiUdGuo

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 05:38