StoryEditor

Dať fotku či video na Facebook môže človeka finančne zruinovať

30.07.2015, 11:35
Celebrity ani médiá stále nevedia, ako zaobchádzať s cudzími videami a fotografiami.

Raper 50 Cent musí žene, ktorej erotické video dal na internet, platiť miliónové odškodné. Prípad fotografií "prevzatých" z Facebooku sa stal aj v Česku, informuje MediaHub.cz.

Štyridsaťtriročná matka dvoch detí si, ktovie prečo, dala na Facebook fotografie svojich odhalených pŕs. Bradavky si ale zakryla rukami. Fotky si "požičal" aj web TN.cz, ktorý z nich urobil článok s názvom "Blanka si odfotila prsia, je z toho facebooková búrka! " Na webe už by článok ale človek hľadal márne. Vydaný bol 13. júla a o dva dni neskôr ho stiahli; ostal už len v uzamknutom mediálnom archíve. Ľudia sa teraz hádajú, či také fotky na sociálnu sieť patria alebo nie.

"Na základe dohody s autorkou fotografiou sme článok bez omeškania stiahli. Pani sme sa ospravedlnili za zverejnenie fotografií bez predchádzajúceho súhlasu," bola jediná odpoveď, ktorú MediaHub.cz získal do hovorkyne Novy.

Oba prípady dokumentujú, že ani slávny raper, ani novinári nevedia, ako zaobchádzať s cudzími fotografiami a videami na internete. Napriek zákonným reguláciám všeobecne vládne pocit, že internet a Facebook zvlášť, sú ihriská bez pravidiel, na ktorom si každý môže robiť, čo sa mu zapáči. "Pritom podmienky zverejnenie fotiek a videí na Facebooku sú v podstate veľmi podobné ako pri zverejnení kdekoľvek inde," vysvetľuje Aleš Terš z medzinárodnej advokátskej kancelárie PwC Legal. Viac na MediaHub.cz.

Zdroj: Leoš Kyša, MediaHub.cz

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 03:14