Facebook
StoryEditor

Facebook chce robiť s vašimi peniazmi. Cez mobilné a online platby

15.04.2014, 15:30
Facebook žiada o povolenie, aby mohli jeho používatelia platiť, nakupovať a prevádzať peniaze cez neho.

Facebook sa pripravuje vstúpiť do segmentu mobilných a online platieb. Informuje agentúra Reuters.

Podľa Reuters je Facebook blízko k zisku povolenia na tieto činnosti od írskej Central Bank. Potom bude môcť sprístupniť svojim používateľom nové služby: napríklad "ukladať" si svoje peniaze cez Facebook, posielať platby iným používateľom alebo realizovať online platby. Facebook aj banka sa k tomu odmietli vyjadriť.

Zatiaľ nie je známe, v ktorých krajinách Facebook túto službu prinesie.

Facebook podľa Reuters zároveň rokuje s minimálne troma londýnskymi start-upmi, čo sa venujú online a mobilným medzinárodným peňažným transkaciám. Ide o firmy  TransferWise, Moni Technologies a Azimo.

Analytici prognózujú tomuto segmentu rýchly rast v najbližších rokoch. Spoločnosť Gartner očakáva, že mobilné finančné operácie celosvetovo porastú medzi rokmi 2012 a 2017 o 35 %. V roku 2017 by ich malo používať 450 miliónov ľudí a "prejsť" nimi 721 miliárd dolárov.

Napríklad PayPal v roku 2013 zdvojnásobil objemy mobilných platieb na 27 miliárd dolárov. Vodafone priniesol platby cez mobil najnovšie do Rumunska a Afriky a očakáva sa ďalšia expanzia v strednej a východnej Európe. Aktívny je aj Google, ktorý stále verí svojej trápiacej sa službe Google Wallet.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 05:20