StoryEditor

„Imigrant“ zverejňoval srdcervúce fotky. Bol to podvrh

04.08.2015, 12:31
„Utečenec“ a fotky jeho cesty za lepším životom zaujali aj veľké médiá. V skutočnosti však bol celý príbeh vymyslený.

Pripravený na čokoľvek. Posledné jedlo od mamy. Noc kdesi na púšti pred Marokom - bez jedla, len s džúsom a sušienkami. Beh pre budúcnosť, neobzerať sa späť. Noc na lodi. Prvé kroky na španielskej pôde. Polícia... Takto v skratke vyzeral príbeh "imigranta", ktorý si svoju cestu za slobodou fotografoval a dával na Instagram. Ako sa však ukázalo, bol to podvrh.

Údajný utečenec Abdou Diouf zverejňoval svoj príbeh na Instagrame ako "abdoudiouf1993". Postupne ukázal 16 záberov, každý z nich zaznemanal niekoľko stoviek like-ov. Jeho konto si získalo 11 500 followerov. A zaujal aj médiá: písali o ňom viacerí, vrátane The Huffington Post.

Napokon však vyšlo najavo, že celé je to podvrh, ako zistil disphotic.com. Priznal to aj samotný The Huffington Post: údajný utečenec je v skutočnosti športovec žijúci v Španielsku, ktorý do Európy prišiel legálne zo Senegalu. Za nápadom založiť klamlivý účet na Instagrame stojí španielska agentúra Manson, ktorá takto chcela spropragovať fotosúťaž Getxo Photo 2015. Fotografie vznikli za jediný deň v Barcelone a okolí. Ďalším cieľom vraj bolo "zmeniť vnímanie" ľudí na problematiku utečencov: "Toto sa deje každý deň, chceli sme ukázať, ako by to vyzeralo prerozprávané cez Instagram. Ak si predstavíte, že to, čo ste videli na Instagrame, je niekoho život, dá vám to novú perspektívu," povedal pre The Huffington Post Tomás Peña, ktorý sa na projekte podieľal. Falošný imigrant vo svojom poslednom poste na Instagrame uviedol, že to bolo inšpirované "skutočnými zážitkami tisícok ľudí, ktorí každoročne riskujú životy za lepšiu budúcnosť".

 

Fotografie falošného utečenca z Instagramu:

 

Reklama na Getxo Photo 2015:

https://vimeo.com/134202771

Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:15