StoryEditor

Štvrtý operátor kritizuje konkurentov, O2, Slovak Telekom a Orange sa bránia

18.12.2014, 16:34
Ak by operátori podľa predsedu predstavenstva SWAN začali poskytovať službu národného roamingu v súlade so svojou povinnosťou, mohla už dnes spoločnosť poskytovať celoplošné služby, tak ako to mala v pláne.

Spoločnosť SWAN tvrdí, že v súčasnosti pokrýva svojou mobilnou sieťou viac ako 20 % populácie Slovenska a signál je dostupný vo viac ako štyridsiatich mestách. Ako uviedol vo štvrtok operátor, túto skutočnosť oznámil trom mobilným operátorom aj Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Štvrtý mobilný operátor tak splnil podmienku, na ktorú sa viaže povinnosť ostatných troch mobilných operátorov začať poskytovať službu národného roamingu.

V októbri tohto roka informovali zástupcovia SWAN, že zvyšní operátori odmietli rokovať o komerčnom národnom roamingu. „Ak by operátori začali poskytovať službu národného roamingu v súlade so svojou povinnosťou, mohla už dnes spoločnosť SWAN spustiť poskytovanie celoplošných služieb tak, ako to mala v pláne. Vstup štvrtého mobilného operátora by tak zákonite zlepšil konkurenčné prostredie a znížil ceny pre koncových zákazníkov,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti SWAN Juraj Ondriš.

“Je nám ľúto, ale nádejný adept na štvrtého operátora sa neozval od 24. októbra a neposkytol ani základné technické parametre, ktoré sú pre ponuku národného roamingu potrebné. Na každé rokovanie treba dvoch a pre nás je záhadou, prečo SWAN prerušil rokovania a teraz obviňuje všetkých naokolo,“ konštatuje O2.

„V rokovaniach so spoločnosťou SWAN naďalej pokračujeme. Úvahy o regulácii cien národného roamingu vnímame ako predčasné, keďže rokovania o podmienkach stále prebiehajú,“ píše sa v stanovisku Slovak Telekom.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Orange Slovensko, operátor nemá k dispozícii informácie o tom, či je plánom spoločnosti SWAN pôsobiť ako mobilný operátor, alebo predať svoju licenciu, alebo či a akým spôsobom firma splnila podmienku začať komerčnú prevádzku do 6 mesiacov od získania licencie. Prípadne, akým spôsobom regulátor preverí, či SWAN splnil aj ďalšiu podmienku, a to pokryť signálom 20 % populácie. "Veríme, že v najbližšom období sa vyjasnia tieto aj ďalšie otázky, ako napríklad prečo regulátor uplatňuje na tohto operátora iný meter pri posudzovaní splnenia licenčných podmienok, ako tomu bolo počas viac ako 15-ročnej regulačnej praxe na Slovensku. So spoločnosťou SWAN samozrejme naďalej pokračujeme v komunikácii ohľadom národného roamingu," uzavrela.

Zdroj: TASR, SITA

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 15:16